Tømmermænd er knap så slemme, når vi lider sammen
Efter alkohol i større mængder følger både fysisk og psykisk ubehag. Nu viser et nyt studie, at 'tømmermændsblues' kan vendes til styrket socialisering, særligt når unge mennesker har det dårligt sammen. Man skal dog alligevel være påpasselig med sit indtag.
tømmermænd alkohol universitet studerende effekt forgiftning fællesskab venner dele gruppesocialisering bifasisk rusmiddel ansvar omsorg følger konsekvenser angst hoved- og mavepine tørst mathed humørpåvirkninger diarré kvalme svimmelhed hjertebanken ung

For unge er tømmermændene ikke så afskrækkende, at det afholder dem fra at drikke - tværtimod. I et nyt studie mener mange endda, at tømmermænd ligefrem spiller en positiv rolle i at fremme gruppesocialiseringen. (Foto: Shutterstock)

For unge er tømmermændene ikke så afskrækkende, at det afholder dem fra at drikke - tværtimod. I et nyt studie mener mange endda, at tømmermænd ligefrem spiller en positiv rolle i at fremme gruppesocialiseringen. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Det fysiske ubehag, der følger i kølvandet på indtagelse af større mængder alkohol, er som regel hoved- og mavepine, tørst, mathed, humørpåvirkninger, diarré, kvalme, svimmelhed, hjertebanken, koncentrationsbesvær og træthed.

Men det kan også være en tid med humor, udveksling af historier og følelsesmæssig tilknytning.

Det konkluderede vi i forbindelse med vores seneste studie, der gransker universitetsstuderendes oplevelse af tømmermænd.

Vi spurgte dem om deres holdning til at have tømmermænd, og om de psykologiske og sociale effekter det kan have på deres liv.

Alkohol påvirker humøret i begge retninger

Historien kort
  • For unge studerende er tømmermænd ikke udelukkende en ubehagelig konsekvens af større mængder alkohol.
  • Tømmermændene var 'forventelige' og 'spillede en positiv rolle ved at fremme gruppesocialiseringen'.
  • Men forskning i tømmermændenes sociale aspekt er langt fra fuldført og kan muligvis få alvorlige konsekvenser.

Alkohol er et giftstof, som både virker direkte og indirekte på flere af kroppens organer og funktioner samt hjernens signalstoffer og derigennem vores sindstemning og humør.

Alkohol kan påvirke humøret i begge retninger. Når vi drikker alkohol i muntert lag kan det producere en følelse af øget eufori, afslapning og positivitet, samtidig med at vi reducerer angstfølelser og spændinger. 

Disse effekter er med at at forklare, hvorfor alkohol er ét af verdens mest udbredte rusmidler.

tømmermænd universitet social alkohol humør depression koncentration

Tømmermændene kan være tilsvarende hårde, når man skal være alene med dem. Koncentrationsbesvær og humørsvingninger er så almindelig en konsekvens af alkoholdindtag, at man kan ende med at føle sig deprimeret. (Foto: Shutterstock)

Alkoholeffekten ændres over tid

Alkohol er et 'bifasisk' rusmiddel, hvilket vil sige, at det har to særskilte effektfaser, og at effekten forandrer sig over tid.

I første omgang producerer alkohol en følelse af opstemthed, afslapning og glæde i takt med, at alkoholmængden i blodet stiger.

Den anden fase indtræffer, når alkoholkoncentrationen i blodet igen falder, hvilket som regel fører til en følelse af træthed og dårligt humør.

Forskerne er begyndt at granske tømmermændenes effekt på vores humør og følelser, og forskningen viser overordnet, at tømmermænd er associeret med et fald i positivitet, humør og en stigning af angstfølelser.

Resultaterne kan muligvis få alvorlige konsekvenser for visse omsorgsroller og plejeprofessioner som eksempel forældre, sygeplejersker, læger og lærere.

Unge rotter engagerede sig mere

Indtil videre har studierne udelukkende benyttet spørgeundersøgelser, hvor forsøgsdeltagerne har beskrevet deres humør.

Dyreforsøg kan granske i flere detaljer, hvilke effekter tømmermænd kan have på socialisering og engagement med andre.

Et studie, der brugte gnavere som forsøgsdyr, afslørede at rotternes sociale adfærd stadig er mindsket 18 timer efter indtagelsen af alkohol.

Forskerne så også på sociale adfærdsforskelle mellem gnavere i forskellige aldre. Unge rotter engagerede sig mere i social interaktion, selvom de havde tømmermænd, i forhold til fuldvoksne rotter.

Forskningen indikerer, at de unge rotter muligvis er mindre følsomme over for tømmermændenes effekt på angstfølelse og sociabilitet.

tømmermænd alkohol universitet studerende effekt forgiftning fællesskab venner dele gruppesocialisering bifasisk rusmiddel ansvar omsorg følger konsekvenser angst hoved- og mavepine tørst mathed humørpåvirkninger diarré kvalme svimmelhed hjertebanken ung

Tømmermændene blev betragtet som en fortsættelse af den foregående aften, hvor man mindedes alt det der var sket. (Foto: Shutterstock)

Tømmermænd afskrækker ikke unge

Vores studie, der i samarbejde med Maddie Freeman granskede de unge menneskers oplevelse af tømmermænd og forholdet mellem tømmermænd og drikkeadfærd, fandt en tilsvarende form for tolerance.

Alle de studerende, der deltog i vores forskning, nævnte tømmermændenes psykologiske effekt. Forsøgsdeltagerne fortalte om at føle sig irritabel, vred, trist og ensom.

Men de følte ikke, at en reduktion af indtagelsen af alkohol var en mulighed, der kunne minimere effekterne. Tømmermænd er noget, de forventer - og endda planlægger for i løbet af deres dagligliv.

Resultaterne stemmer overens med dyreforsøg, der indikerer, at unge mennesker mærker mindre til alkoholfølgerne. For de unge er tømmermændene ikke så afskrækkende, at det afholder dem fra at drikke.

Tømmermænd fremmer gruppesocialisering

Vi fandt, at visse studerende endda mente, at tømmermænd spillede en positiv rolle ved at fremme gruppesocialiseringen. Fælles tømmermændsoplevelser blev beskrevet som gavnlige. De fasttømrede så at sige fællesskabet, fordi de studerende delte oplevelsen:

tømmermænd alkohol universitet studerende effekt forgiftning fællesskab venner dele gruppesocialisering bifasisk rusmiddel ansvar omsorg følger konsekvenser angst hoved- og mavepine tørst mathed humørpåvirkninger diarré kvalme svimmelhed hjertebanken ung

Junkfood og tv-serier er en hyppigt anvendt kur mod tømmermænd, og hvis man har nogle at dele det hele med, bliver tømmermændene ofte mindre slemme. (Foto: Shutterstock)

Tømmermændene blev betragtet som en fortsættelse af den foregående aften.

Man mindedes alt det, der var sket i løbet af aftenen. De unge rotter udviste social adfærd ved at kæmpe med hinanden, mens de samtidig kæmpede med tømmermænd - de unge mennesker så tilsyneladende tømmermændene som en del af den sociale oplevelse ved at drikke.

Tømmermænd er en del af universitetsoplevelsen

Årene på universitetet handler ikke kun om akademisk viden og kundskab, men også om erfaring - heriblandt erfaring med alkoholeffekten. For mange studerende er tømmermænd simpelthen en del af universitetsoplevelsen.

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Vi har ikke kendskab til hvilken effekt, det har på studierne. Nylig forskning indikerer, at tømmermænd har en signifikant effekt på vores evne til at udføre dagligdagsaktiviteteter som at arbejde og køre bil. 

I gennemsnit møder cirka 200.000 ansatte i Storbritannien hver dag op på arbejde med tømmermænd.

Forskningen i tømmermændenes sociale aspekt er langt fra fuldført. Det er måske nok så passende, at den overordnede effekt på både humør og interaktion ikke er særlig klar - den er endda sløret.

For nogle er tømmermænd en psykologisk ubehagelig tid. For andre er det en fornøjelig forlængelse af socialt drikkeri - og det lader til, at jammer, ubehag og elendighed i dén grad elsker at blive holdt ved selskab.

Sally Adams, Christine Griffin og Paula Smith hverken arbejder for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel, og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

The Conversation

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk