To nye studier sporer coronavirussen til Wuhan-marked
Flere og flere studier peger i retning af, at coronavirussen SARS-CoV-2 stammer fra et madmarked i Wuhan. (Foto: Shutterstock)

Flere og flere studier peger i retning af, at coronavirussen SARS-CoV-2 stammer fra et madmarked i Wuhan. (Foto: Shutterstock)

Flere og flere studier peger i retning af, at coronavirussen SARS-CoV-2 stammer fra et madmarked i Wuhan. (Foto: Shutterstock)

27 juli 2022

Coronavirussen, der spredte sig globalt som en pandemi i december 2020, stammer højst sandsynligt fra et fiske- og kødmarked med levende dyr i den kinesiske millionby Wuhan.

Det bekræfter to nye studier i det videnskabelige tidsskrift Science. 

Et af studierne viser, at der i nærheden af markedet i Wuhan pludseligt og for første gang i 2020 var udbrud af den hidtil ukendte virus, fremgår det i en pressemeddelelse fra University of California i USA.

Senere spredte den nye coronavirus sig til resten af den sydkinesiske by med 11 millioner indbyggere.

I det andet studie viser genetiske analyser, at de første to virus-varianter indsamlet blandt smittede i de første uger af pandemien kan spores til markedet.  

»Al denne evidens fortæller os den samme ting: Det peger direkte på dette specifikke marked i centrum af Wuhan,« siger den danske forsker Kristian G. Andersen, der er forskningsleder og professor i immunologi og mikrobiologi på instituttet Scripps Research i USA, ifølge Global News.

Siden virussen spredte sig globalt, er det blevet diskuteret, om den sprang fra dyr til mennesker på markedet i Wuhan, eller om den slap ud fra et laboratorium.

»Jeg var selv rimelig overbevist om laboratorie-læk, indtil vi grundigt dykkede ned i dette og kiggede nærmere på det,« tilføjer Kristian G. Andersen, som er medforfatter på begge studier, ifølge Global News.

I et af de nye studier undersøger Kristian G. Andersen og kollegaerne, hvor de allerførste COVID-19-tilfælde dukkede op. Studiet bygger også på analyser af biologiske prøver fra overflader forskellige steder på markedet i Wuhan. 

De første tilfælde blev fundet i klynger meget tæt på markedet, hvor der også er fundet virus, viser studiet.   

I det andet studie, som bygger på genetiske analyser af de først kendte virus-varianter, konkluderer forskerne, at coronavirussen højst sandsynligt begyndte at sprede sig blandt mennesker, efter at to personer var blevet smittet af dyr på markedet i Wuhan. Det skete i november eller muligvis december 2019. 

De nye studier føjer sig til andre, som også har peget i retning af, at SARS-CoV-2-virussen spredte sig fra dyr til mennesker på markedet i Wuhan. 

ar

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.