Tip før eksamen: Få pulsen op - så husker du bedre
Når man øver sig på noget eller læser til eksamen, kan det være en god idé at løbe eller cykle en hurtig tur bagefter. Forskning viser, at man husker bedre, hvis man får pulsen op, efter at man har øvet sig på det, man skal lære.
motion indlæring huske bedre

Et nyt hollandsk studie viser, at fysisk aktivitet har en positiv effekt på evnen til at lære og huske. Studiet peger på, at indlæringen er størst, hvis man dyrker motion fire timer efter at have lært noget nyt. (Foto: Shutterstock)

Et nyt hollandsk studie viser, at fysisk aktivitet har en positiv effekt på evnen til at lære og huske. Studiet peger på, at indlæringen er størst, hvis man dyrker motion fire timer efter at have lært noget nyt. (Foto: Shutterstock)

Eksamenstid. Bøgerne hober sig op. Du er begravet i pensum. Du læser hele dagen. Men du er nervøs for, at du når at glemme det hele, før du skal til eksamen.

Det er der råd for: Forskning tyder på, at du kan blive bedre til at huske det, du læser, hvis du får pulsen op, efter at du har læst det.

»Vores forskning viser, at man kan forbedre sin hukommelse ved at dyrke sport, efter man har lært noget,« siger Gullén Fernandez fra Donders Institute, Radboud University Medical Center i Holland i en pressemeddelelse.

Læs også: Din hukommelse kan spå om din hjernes tilstand som gammel

Forsøgspersoner dyrkede intervaltræning

Gullén Fernandez har været med til at lave forsøg, som netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Current Biology.

I forsøgene blev 72 personer delt op i tre grupper. Alle grupper blev præsenteret for 90 billeder af bolde, der var placeret forskellige steder på en skærm. 

De blev bedt om at huske, hvor på skærmene boldene var placeret.

  • En af grupperne dyrkede 35 minutters intervaltræning, det vil sige, at de fik pulsen op, lige efter de havde set på billederne.
     
  • En anden gruppe var ikke fysisk aktive efter, at de havde set billederne.
     
  • Den sidste gruppe fik pulsen op ved at dyrke intervaltræning i 35 minutter fire timer efter, de havde set på billederne

Efter 48 timer testede forskerne, hvor gode forsøgsdeltagerne var til at huske, hvor på skærmen, boldene var placeret. Samtidig målte forskerne forsøgsdeltagernes hjerneaktivitet i en MR-skanner.

eksamen læseferie motion hukommelse

Træt af at læse til eksamen? Løb en tur i det gode vejr - fysisk aktivitet gør dig bedre til at huske det, du har læst. (Foto: Shutterstock)

Træning fire timer efter havde bedst effekt

Det viste sig, at de, der havde fået pulsen op fire timer efter, at de havde set på billederne, var bedst til at huske, hvor boldene var placeret på skærmen. 

Samtidig fandt forskerne, at aktivitetsmønstret i deres hippocampus var mere lig hinanden i de to hjernehalvdele, end det var tilfældet hos de to andre grupper, da de skulle genkalde billederne. 

Læs også: Eftermiddagsluren styrker børns hukommelse

Hippocampus er et af de områder i hjernen, der er forbundet med hukommelse og med etableringen af vores langtidshukommelse. 

Andre studier har også vist, at det har en gavnlig effekt på evnen til at huske noget, hvis man er fysisk aktiv, efter man har øvet sig på det, man skal huske. 

Intervaller gavner motorisk hukommelse 

I Danmark har forskere, deriblandt Jesper Lundbye-Jensen, der er lektor på København Universitets Institut for Idræt og Ernæring, for eksempel været med til at lave en række forsøg, som viser, at det styrker hukommelsen, hvis man får pulsen op ved at dyrke høj intensiv cykeltræning efter, at man har lært bestemte en ny færdighed.   

»Vi har undersøgt effekter af fysisk aktivitet i forbindelse med færdighedsindlæring. Der har vi set positive effekter af fysisk aktivitet på den non-deklarative hukommelse. Det er den hukommelse, der blandt andet er i spil, når man skal huske motoriske færdigheder,« siger Jesper Lundbye-Jensen.

»Vi har set, at det har en positiv effekt på den non-deklarative hukommelse, når man er fysisk aktiv ved høj intensitet lige efter, at man har øvet sig på en færdighed,« fortsætter han.

Læs mere om Jesper Lundbye-Jensens forskning her: Intens træning booster indlæring

Forskere har testet forskellige hukommelser

I det nye, hollandske studie har forskerne testet den deklarative hukommelse. Det er den hukommelse, der giver os evnen til at genkalde fakta og episoder fra vores liv. 

Mens den non-deklarative hukommelse gør os i stand til at genkalde følelser og kropslige reaktioner, er den deklarative hukommelse knyttet til konkret viden, som vi er bevidste om, for eksempel at London er Englands hovedstad, eller noget vi har oplevet.  

Læs også: Fysisk træning styrker ældres hukommelse

I det hollandske studie viste resulaterne en positiv effekt af fysisk aktivitet fire timer efter, at forsøgspersonerne var blevet præsenteret for de billeder, de skulle huske. 

»Det er et interessant fund, som bekræfter, at fysisk aktivitet efter indlæring har en positiv effekt på hukommelsen,« siger Jesper Lundbye-Jensen, som har læst de hollandske forskeres videnskabelige artikel.  

Fundene er lidt modstridende

Når det er sagt, går hollændernes fund lidt imod det, han og kolleger tidligere har vist: I de danske forsøg havde intervaltræning kun en effekt på forsøgspersoners evne til at huske, når den bliver udført lige efter indlæringen - ikke når forsøgspersonerne først fik pulsen op flere timer efter indlæringen. 

»Det står lidt i kontrast til de nye fund fra Holland. Forskerne foreslår, at det kan skyldes, at man her har set på en anden type hukommelse, nemlig den deklarative, mens vi har set på den non-deklarative,« siger Jesper Lundbye-Jensen. 

»Vi kan dog endnu ikke sige, hvilke forskelle der er i de underliggende mekanismer i hjernen,« fortsætter han. 

Under alle omstændigheder skader det ikke at få pulsen op, efter at man siddet foran bøgerne hele dagen. Tværtimod. Forskere har gentagne gange vist, at fysisk aktivitet har en positiv effekt på evnen til at lære og huske.

Fysisk aktivitet gavner både trivsel og indlæring, konkluderede Vidensråd for Forebyggelse for nyligt i en rapport, der samlede den forskning, der hidtil er lavet om effekterne af at sætte mere fysisk aktivitet på børn og unges skoleskemaer.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk