Tinnitus-ramte fik det bedre efter stimulering af tungen i nyt, lille studie
tinnitus behandling tunge stød hoved telefoner headphones tog støj larm

Ny behandling med lydterapi og små stød på tungen lader til at kunne svække tinnitus i nyt studie. Men der skal mere forskning til. (Foto: Burst)

Ny behandling med lydterapi og små stød på tungen lader til at kunne svække tinnitus i nyt studie. Men der skal mere forskning til. (Foto: Burst)

Kilde: 
09 oktober 2020

Oplever du en ringen i ørerne uden en årsag, er du ikke alene, for lidelsen tinnitus påvirker mange og er ikke nem at behandle.

Om tinnitus

Tinnitus er en oplevelse af indre lyd lokaliseret til ørerne eller mere diffust inde i hovedet. Lyden høres kun af personen selv og er ikke forårsaget af udefrakommende lyd.

Tinnitus er et hyppigt forekommende symptom, som mellem 40-45 % af befolkningen har oplevet i kortere eller længere tid.

Ca. 10 % af den voksne befolkning har tinnitus ofte eller næsten konstant, mens mellem 0,5 og 1 % har tinnitus i en sådan grad, at de oplever, at deres livskvalitet bliver påvirket.  

Kilde: Aarhus Universitetshospital

Men nu lader et eksperiment med en potentiel ny behandlingsform til at kunne mildne symptomerne i op til 1 år.

Det skriver ScienceMag.

Eksperimentet blev udført på 326 tinnitus-ramte deltagere, der fik sat elektroder, der gav milde stød, på tungen. (OBS: Forsøget blev udført af forskere og må ikke udføres hjemme, da det potentielt kan være farligt, red.)

Stødene og et bestemt lydprogram, deltagerne lyttede til i deres hovedtelefoner, fortsatte 1 time per dag over 12 uger, hvorefter styrken af deres symptomer blev målt.

Over 80 procent af deltagerne meldte forbedringer, og der sås en gennemsnitlig nedgang i styrke på 14 point (tinnitus’ styrke-skala går op til 100).

Derudover meldte 80 procent af deltagerne stadig om et lavere tinnitus-tal, da forskerne tjekkede 1 år senere.

»Det er meget vigtigt arbejde,« sagde Christopher Ciderroth, en ikke-involveret neurobiolog fra University of Nottingham, om studiet i et interview med ScienceMag:
»Studiet viser, at to typer stimulering af hjernen samtidigt kan hjælpe med at få dens signaler på gled.«

Victoria Bajo, en neurobiolog fra Oxford University, påpeger et vigtigt forbehold:
»Forsøget har ingen kontrolgruppe, og uden sådan en, kan man ikke sige, hvor godt patienterne havde klaret sig med placebo eller på egen hånd.«

»Det er godt arbejde, men det er kun begyndelsen.«

Studiet blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Science: Translational Medicine.

kgwl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.