Tidligere professionelle fodboldspillere dør oftere af demens end gennemsnittet

Forskerne bag det nye studier mener, at forekomsten af demens blandt fodboldspillere kan skyldes de mange hovedstød, men det kan de ikke sige noget om på baggrund af studiet. (Foto: Shutterstock)

Forskerne bag det nye studier mener, at forekomsten af demens blandt fodboldspillere kan skyldes de mange hovedstød, men det kan de ikke sige noget om på baggrund af studiet. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
22 oktober 2019

At være professionel fodboldspiller er et liv, som mange unge mennesker har fantaseret om. 

Nu peger et nyt studie på, at der kan være en bagside af medaljen, skriver BBC.

Forskere fra Glasgow University i Skotland konkluderer nemlig, at der er 3,5 gange større risiko for at dø af demens blandt tidligere professionelle fodboldspillere end blandt den generelle befolkning. 

LÆS OGSÅ: Hjernerystelse øger risikoen for demens markant 

Det konkluderer de på baggrund af et registerstudie, hvor de har holdt dødsårsagen hos 7.676 skotske eks-fodboldspillere fra 1900 til 1976 op med dødsårsagen blandt 23.000 fra den generelle befolkning. 

Her kunne de altså konstatere, at tidligere fodboldspillere oftere dør af demens. De kan dog ikke på baggrund af studiet sige noget om, hvorfor det sker. 

Forskerne har en hypotese om, at det høje antal af demenstilfælde kan skyldes mén fra hovedstød, som er en uundgåelig del af sporten. Men det er indtil videre altså blot en hypotese.

Selvom fodboldspillerne oftere døde af såkaldt neurodegenerative sygdomme end gennemsnittet, døde de tidligere professionelle sportsfolk til gengæld i mindre grad af andre udbredte sygdomme som hjertesygdomme og kræft. 

»Mens vi er nødt til at identificere, hvad der kan være årsagen til den øgede risiko for neurodegenerative sygdomme, så den kan mindskes, er der også i bredere forstand potentielle sundhedsfordele ved at spille fodbold,« fortæller en af forskerne bag, Willie Stewart, klinisk lektor i neurovidenskab ved Glasgow University, til BBC.

LÆS OGSÅ: Professorer vil vælge fodbold i stedet for medicin

Der er i de seneste år kommet mere fokus på risikoen for neurodegenerative sygdomme ved kontaktsport, men der har ikke før nu været et studie, der har påvist den øgede risiko blandt tidligere fodboldspillere. 

Forskerne bag samt flere centrale aktører fra den britiske fodboldverden understreger over for BBC, at man gerne vil have meget mere forskning på området. 

Det nye studie er publiceret i The New England Journal of Medicine.

LÆS OGSÅ: Svenske forskere finder sammenhæng mellem hovedskader og demens

LÆS OGSÅ: Kan svimmelhed forvarsle demens?

LÆS OGSÅ: Hovedstød i fodbold påvirker hukommelsen

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.