Studie indikerer: Mad med mange tilsætningsstoffer kan måske give kræft
Kilde: 
15 februar 2018

Mad med mange kunstige tilsætningsstoffer, såsom færdigretter og kager med højt fedt-, salt- og sukkerindhold, kan måske have en sammenhæng med kræftsygdomme.

Det konkluderer et forskerhold fra Sorbonne i Paris i et nyt studie, der er udgivet i British Medical Journal.

Forskerne har sammenholdt lægejournaler og madvaner fra 105.000 voksne franskmænd og undersøgt sammenhængen mellem indtag af såkaldte 'ultra processed foods' (meget forarbejdet mad) og kræft.

Det skriver The Guardian.

Mere præcist konkluderer forskerne:

  • At der ved 10 procents øget indtag af meget forarbejdede madvarer ses en stigning på 12 procent i risikoen for kræft.

  • Derudover fandt forskerne, at det især er risikoen for brystkræft, der forøges, idet denne kræftform udgør 11 af de i alt 12 procents øgede risiko.

»Hvis resultatet bliver bekræftet i andre befolkningsgrupper og i andre rammer, foreslår vores resultater, at den hurtige stigning i forbruget af meget forarbejdede madvarer (ultra processed foods) kan lede til en øget forekomst af kræftsygdomme i de næste årtier,« skriver forskerne i det nye studie.

Dog bør der forskes mere i, hvorvidt det er det høje sukker-, fedt- eller saltindhold, der giver sammenhængen mellem indtaget af meget forarbejdede madvarer og kræft, pointerer Mathilde Touvier, der er hovedforfatteren til studiet og forsker i næringsstoffer på The French Institute of Health and Medical Research.

»Vi bliver nødt til at være forsigtige. Det er det første studie. Vi bør ikke alarmere folk på et falsk grundlag,« siger hun ifølge The Guardian.

Andre forskere har da også været forbeholdne med begejstringen over for studiet.

Eksempelvis sås der tvivl om definitionen af ’ultra processed foods’, der, ifølge den engelske professor i ernæring Tom Sanders, ikke er et begreb, som normalt bruges af ernæringseksperter.

ie

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.