Tics: Hvad sker der i hjernen, når man har Tourettes?
I denne uge ‘buster’ Videnskab.dk's hjernepodcast, 'Brainstorm', nogle af de forestillinger, der florerer om Tourettes syndrom.
videnskab brainstorm podcast tourettes syndrom

Brainstorm-holdet udfordrer nogle af de gængse forestillinger om Tourettes syndrom - heriblandt den overdrevne forestilling om, at mennesker med Tourettes altid siger upassende ting! (Foto: Shutterstock)

Brainstorm-holdet udfordrer nogle af de gængse forestillinger om Tourettes syndrom - heriblandt den overdrevne forestilling om, at mennesker med Tourettes altid siger upassende ting! (Foto: Shutterstock)

Hvis du kender til Tourettes syndrom, forbinder du det sikkert med pludselige udbrud af bandeord - som regel efterfulgt af en akavet situation.

Sådan fremstilles lidelsen i hvert fald overvejende i medierne. Men hvor godt passer den forestilling på virkeligheden? Hvad er Tourettes egentlig, og hvad forårsager det?

Det er nogle af de ting, som Brainstorm-værterne, Jais Baggestrøm Koch og Asbjørn Mølgaard Sørensen, i denne uge dykker ned i.

For at blive klogere på emnet, har de talt med Nanette Mol Debes, afdelingslæge på Tourettesklinikken på Herlev Hospital og klinisk lektor ved Københavns Universitet, og 21-årige Nicolai Rolin, som har Tourettes og mærker effekterne af lidelsen, og andres forestillinger, på egen krop.

Om Brainstorm

’Brainstorm' er Videnskab.dk’s ugentlige podcast om hjernen - udkommer fredage

Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning.

Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen. Brainstorm kan produceres takket være støtte fra Lundbeckfonden. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

Hvad er Tourettes?

Tourettes syndrom er en arvelig 'neurobiologisk lidelse', som er kendetegnet ved såkaldte 'tics’: ufrivillige bevægelser med kroppen eller i ansigtet, og ufrivillige vokaliseringer (lyde og udbrud). 

Nanette Mol Debes fortæller, at årsagen til Tourettes endnu ikke er helt fastlagt. Sandsynligvis er det en kombination af forstyrrelser i nogle af hjernens signalstoffer og en forstyrret funktion mellem bestemte hjernedele.

I Danmark vurderer man, at cirka 1 procent af befolkningen, knap 60.000 mennesker, har Tourettes.

Ledsagetilstande - Tourettes-blomsten

I forbindelse med Tourettes opstår der nogle gange såkaldte ledsagetilstande, også kaldet komorbide lidelser - se illustrationen.

For eksempel fortæller Nanette Mol Debes, at op mod 60 procent af folk med Tourettes også har OCD eller ADHD.

tourettes blomsten ledsagende tilstande adhd søvn raseri depression stammen ocd

Nanette Mol Debes har skabt ‘Tourettes-blomsten’, som illustrerer det overlap, der er mellem Tourettes og andre komorbide lidelser, og hvor ofte de forekommer. (Illustration: Nanette Mol Debes)

Skældsord er overrepræsenterede

De ovennævnte ufrivillige vokaliseringer kaldes også vokale tics, og den type vokale tics, hvor folk ufrivilligt udbryder skældsord og socialt upassende bemærkninger, kaldes koprolali.

Det er den del af Tourettes, som medierne oftest fokuserer på - fra fiktion til reality-TV. Her fremstilles de gerne som pludselige udbrud af bandeord og upassende bemærkninger.

Men ifølge Nanette Mol Debes, er det ikke et billede, som ligner virkeligheden. Hun fortæller, at det kun er mellem 1,5 og 2,5 procent af folk med Tourettes, som har koprolali, og hun ærgrer sig derfor over, at netop den forestilling er så udbredt.

Den forestilling har Nicolai Rolin måtte døje med i skolen, men han selv, og langt de fleste med Tourettes, lever et helt almindeligt liv.

I podcasten kan du høre nærmere om Nicolai Rolins oplevelser, de præcise årsager bag Tourettes samt komorbide lidelser, og hvordan tics kan manifestere sig – de er mere udbredte, end du tror!

Sådan abonnerer du på Brainstorm

Du søger efter Brainstorm i din podcast-app og trykker abonner - så får du automatisk de nyeste episoder helt gratis.

Hvis du ikke finder Brainstorm i din app, kan du tilføje den manuelt ved hjælp af det nedenstående RSS-feed, og hvis det ikke er muligt, kan du skrive til redaktion@videnskab.dk, og så får vi lagt Brainstorm op på din foretrukne podcast-platform. Hvis du vil lytte til Brainstorm på din computer, finder du episoderne her.

Hjernetema på Videnskab.dk

'Brainstorm' er en del af et større hjerne-tema på Videnskab.dk.

Vi sætter indersiden af hovedet under lup, hvilket også vil resultere i flere artikler om hjernen.

Læs alle vores artikler om hjernen her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.