Tetris kan forhindre posttraumatisk stress
Kilde: 
29 marts 2017

tetris ptsd stress psykologi

Patienter, der spillede Tetris efter en traumatisk oplevelse, endte med at have færre traumatiske minder, fortæller britiske og svenske forskere. (Foto: Shutterstock)

Computerspillet Tetris har holdt folk klistret til skærme verden over siden midten af 1980'erne, men nu viser et nyt studie, at spillet kan meget mere end at underholde. Det kan nemlig også forhindre, at man udvikler posttraumatisk stresssyndrom.

Det skriver The Telegraph

Det er forskere fra Oxford University og Karolinska Instituttet, der har opdaget, at patienter, der bliver behandlet på skadestuer efter færdselsuheld, har langt mindre risiko for at udvikle PTSD, hvis de får lov til at spille Tetris.

Computerspillet, hvor man stabler farvede brikker med forskellige former oven på hinanden, virker på PTSD, hvis det spilles inden for seks timer, efter patienterne kommer til hospitalet.

»Vores hypotese var, at patienter ville få færre traumatiske minder efter et traume, hvis de fik lov til at spille Tetris som en del af en kort adfærdsintervention, mens de ventede i hospitalets skadestue,« siger Emily Holmes, der er psykologiprofessor på Karolinska Instituttet til The Telegraph og fortsætter:

»Eftersom spillet er visuelt krævende, ville vi undersøge, om det kunne forhindre, at de traumatiske aspekter af minderne satte sig fast ved at forstyrre den proces, hvor minderne konsolideres.«

Forskerne brugte 71 personer, der havde været involveret i færdselsuheld og bad den ene halvdel fortælle kort om uheldet og derefter spille Tetris. Den anden halvdel var kontrolgruppen.

Efterfølgende viste det sig, at den Tetris-spillende gruppe havde færre traumatiske minder om bilulykkerne i ugerne, der fulgte, og på lang sigt havde de lettere ved at 'glemme' de traumatiske minder. 

Studiet er blevet publiceret i tidsskriftet Molecular Psychiatry.

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.