Test: Hvad ved du om psykisk sygdom?
Hvad ved vi danskere egentlig om psykiske lidelser? Er vi så fordomsfri eller -fulde, som vi selv går rundt og tror? Videnskab.dk tester din viden. Hvis du tør.

Hver tredje dansker rammes ifølge Psykiatrifonden.dk af angst, depression eller alvorlig stress. Rent faktisk er der igennem et helt liv 10-15 procent risiko for at du udvikler en depression. (Foto: Shutterstock)

Hver tredje dansker rammes ifølge Psykiatrifonden.dk af angst, depression eller alvorlig stress. Rent faktisk er der igennem et helt liv 10-15 procent risiko for at du udvikler en depression. (Foto: Shutterstock)

Talen falder på din uheldige veninde med den brækkede arm. Ej, hvor er det synd, 'Gør det ondt?', 'Er du ok?', spørger du velvilligt.

Men hvad gør du, når det kommer til din kollega, der har en svær depression? Spørger du ind, eller bliver du usikker og begynder i stedet at hviske i krogene om den 'pinlige' affære?

Omkring 500.000 danskere døjer med en psykisk lidelse. I forsøget på at gøre op med de mange tabuer, der omgiver psykisk syge, bringer DR i øjeblikket en række programmer under overskriften 'Usynligt syge'.

Formålet er blandt andet at give os danskere en større indsigt i, hvad det vil sige at leve med en psykisk sygdom og at skabe en åben debat om et ellers tabubelagt emne, der både er forbundet med store personlige og samfundsmæssige omkostninger. 

For hvor meget ved du egentlig om psykisk sygdom? Og hvor meget tror du bare, du ved? I denne artikel har vi samlet en række af vores bedste artikler om psykisk sygdom og lavet en test, hvor du kan prøve din viden om psykiske lidelser af.

Hvorfor risikerer du at gå nedenom pga. dit arbejde?

Du tager på arbejde og får den triste nyhed om, at en kollega er sygemeldt med en depression. Men ved du i grunden, hvad der er hovedårsagen til, at nogle mennesker får konstateret en arbejdsrelateret depression?

1. Den uoverskueligt store bunke af arbejdsopgaver og et abnormt højt arbejdspres
2. Uretfærdig opførsel og forskelsbehandling fra chefen og/eller ledelsen
3. Dårligt samarbejde med kollegaer og ledelse

Få svaret i artiklen om, hvorfor du kan udvikle depression i forbindelse med dit arbejde.

Et gok i nøden kan udløse en psykisk lidelse

Vidste du, at du har 65 procent større risiko for at udvikle skizofreni, hvis du er så uheldig at banke hovedet i gulvet? Undersøgelser viser nemlig, at du har væsentligt større risiko for at udvikle visse psykiske sygdomme, hvis du falder og slår hovedet. Men hvor meget større er risikoen?

1. 100 procent
2. 250 procent
3. 400 procent

Få svaret i artiklen: 'Pas på hovedet: Skader kan gøre dig psykisk syg'

Hjælp, hjernen skrumper, når du har en depression

Undersøgelser viser, at depression kan medføre varig skade og skrumpning af hjerneområdet hipocampus. Der er dog håb forude, for hjernen kan med hjælp fra antidepressiv medicin helbrede sig selv. Men medicinsk behandling er ikke nok. Hvad skal behandlingen kombineres med?

1. Et langvarigt psykolog-forløb
2. Elektrochok-behandling
3. Et kurophold

Få svaret i artiklen: 'Depression kan skade hjernen'

Har du fået tjekket dine gener for nylig?

Psykiske lidelser som for eksempel depression, bipolar lidelse, angst og skizofreni er til dels arveligt betingede. Men i hvilken sygdom har den genetiske sammensætning allerstørst betydning?

1. Skizofreni
2. Bipolar lidelser (manio-depressiv tilstand)
3. Depression

Få svaret i artiklen: 'Dine gener kan gøre dig psykisk syg'

Smid tøjet og undgå at blive skizofren

Er du computernørd, tildækket fra top til tå, eller holder du dig bare generelt langt væk fra solens varme stråler? Ja, så er risikoen for at udvikle en psykisk lidelse netop steget. For der er rent faktisk en sammenhæng mellem manglen på sol (D-vitamin) og nogle psykiske sygdomme. Selv årstiden for din fødsel og din mors niveau af D-vitamin, da du skrigende kom til verden, kan have betydning for, om du udvikler skizofreni eller bipolar lidelse. Hvilke årstider tror du, at patienter med skizofreni eller bipolar hyppigst er født i?

1. Efterår og vinter
2. Vinter og forår
3. Efterår og forår

Få svaret i artiklen: 'D-vitamin: Psykiske sygdomme kan skyldes for lidt sol'

Svarene på denne test kan du finde i boksen under denne artikel. 

Her er svarene

1. Hvorfor risikerer du at gå nedenom pga. dit arbejde?
    Svar: pga. uretfærdig opførsel og forskelsbehandling fra chefen og/eller ledelsen

2. Hvor meget større er risikoen for at udvikle skizofreni, hvis du slår hovedet?
    Svar: 400 procent

3. I kombination med hvad, hjælper Antidepressiv medicin hjernen med at helbrede sig selv?
    Svar: elektrochok-behandling

4. I hvilken psykisk sygdom her den genetiske sammensætning den største betydning?
    Svar: skizofreni

5. Hvilken årstid bliver patienter med bipolar lidelser eller skizofreni hyppigst født i?
    Svar: vinter og forår

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk