Test: Har du aphantasia?
Aphantasia er navnet på en tilstand, hvor man helt eller delvist mangler evnen til at fremkalde billeder inde i hovedet. Her kan du teste, om du er én af dem, der mangler evnen til at kunne 'se' ting for dit indre blik.

Aphantasia: Op imod én ud af 50 mennesker kan i varierende grad have problemer med at se indre billeder. Er du én af dem? (Foto: Shutterstock)

Aphantasia: Op imod én ud af 50 mennesker kan i varierende grad have problemer med at se indre billeder. Er du én af dem? (Foto: Shutterstock)

Tænk på et familiemedlem. Hvor tydeligt ser du hans eller hendes ansigt? For nogle mennesker er det legende let at få mentale billeder til at dukke op inde i hovedet.

For andre er det mere eller mindre umuligt.

I år har engelske forskere fra blandt andet University of Exeter for første gang givet et navn og en karakteristik på tilstanden, hvor man helt eller delvist er ude af stand til at fremkalde billeder inde hovedet: 'Aphantasia'.

Forskernes studie er publiceret i tidsskriftet Cortex.

»Når jeg ikke kunne sove, gav min stedfar mig besked på at tælle får, og da han forklarede mig, hvad han mente, kunne jeg ikke,« fortæller briten Niel Kenmuir fra Lancaster til bbc.com.

Som andre med aphantasia har han også besvær med at genkende ansigter, men til gengæld er han god til at huske fakta.

Aphantasia er svært at forklare for andre

Det virker måske underligt, at en manglende evne til at fremkalde billeder i hovedet først er blevet opdaget i år 2015. Men aphantasia er vanskelig at få øje på, for hjernen er god til at opfinde måder at omgå problemet.

For eksempel kan mange med aphantasia mentalt tælle antallet af vinduer i deres hus og løse andre opgaver, som hjernen normalt løser visuelt.

»Det er mærkeligt og svært at forklare. Jeg kender fakta. Jeg ved, hvor vinduerne er,« fortæller en anden person med aphantasia, canadiske Thomas Ebeyer, som har været testperson i det nye studie, til nytimes.com.

Professor Adam Zeman, der er hovedforfatter på studiet, mener derfor også, at det er vigtigt for dem, der har aphantasia, at de bliver klar over, at de ikke er alene.

»Folk, der har kontaktet os, siger, at de er virkelig glade for, at det her er blevet anerkendt og har fået et navn, for de har forsøgt at forklare for folk i årevis, at de har den her særhed, som de finder det vanskeligt at videreformidle til andre,« siger Adam Zeman fra University of Exeter.

Test dig selv: Har du Aphantasia?

Nu kan du selv tage en forkortet version af den test, som forskerne brugte i deres studie for at teste folk for aphantasia.

Testen er på engelsk og består af otte spørgsmål, hvor du kan svare på, hvor godt du er i stand til at se forskellige billeder i hovedet.

Svarmulighederne går fra, at du slet ikke kan se et billede til, at billedet står lige så tydeligt, som du ville se det i virkeligheden.

Tag testen herunder. Du kan også åbne den i et nyt vindue ved at trykke her.

Aphantasia er bare et udtryk for, at folk er forskellige

Hvis du scorer 'lavt' på testen, skal du dog ikke blive frustreret, mener Adam Zeman.

Han lægger stor vægt på, at aphantasia ikke skal betragtes som en sygdom, og at det måske påvirker op til to procent af befolkningen.

Aphantasia er måske bare et udtryk for, at mennesker er forskellige.

»Jeg tror, det udgør en temmelig vigtig forskel for deres opfattelse af livet, for mange af os tilbringer vores liv med billeder svævende et sted i sindets øje, som vi inspicerer fra tid til anden - det er en variation i den menneskelige erfaring,« siger Adam Zeman til bbc.com.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker