Teenagere på landet har tidligere drukdebut
Hvis man som teenager bor på landet, har man en større risiko for en tidlig alkoholdebut sammenlignet med jævnaldrende i byen. Det viser en ny dansk undersøgelse. Den ny viden kan bruges til at målrette forebyggende kampagner.

Teenagere, der bor på landet, kaster sig hurtigere over flasken sammenlignet med jævnaldrende, som bor inde i byen, viser nye danske forskningsresultater (Foto: Colourbox)

Teenagere, der bor på landet, kaster sig hurtigere over flasken sammenlignet med jævnaldrende, som bor inde i byen, viser nye danske forskningsresultater (Foto: Colourbox)

Kan du huske din første brandert?

De fleste kan huske den første gang, man kom i kontakt med alkohol, og nu viser en ny stor undersøgelse, at danske teenagere i 7. klasse, der bor på landet, har en større risiko for at få en tidligere alkoholdebut sammenlignet med teenagere, der bor inde i byen.

I gennemsnitlige tal viste undersøgelsen, at 36% af teenagerne i byen havde haft alkoholdebut, mens det var hele 43% af teenagerne på landet, som havde haft erfaring med at drikke alkohol.

Mere druk på landet

Det er første gang, at man i Danmark ser en klar sammenhæng mellem unges bopæl og deres alkoholdebut.

»Der er mange faktorer, som kan inspirere til en tidlig alkoholdebut, men det er første gang i Danmark, vi ser, at geografien isoleret set også spiller en væsentlig rolle,« siger ph.d.-studerende Mathilde Vinther-Larsen, som er en af forskerne bag undersøgelsen, der netop er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift The European Journal of Public Health.

Mathilde Vinther-Larsen er fra Statens Institut for Folkesundhed under Syddansk Universitet. Hun og hendes kolleger er kommet frem til resultaterne ved blandt andet at lade 11.223 teenagere fra 447 danske skoler udfylde et netbaseret spørgeskema, hvor man har spurgt ind til deres generelle sundhed med særlig fokus på alkohol.

Drikker de af kedsomhed?

Teenagere på landet er måske mere overladt til sig selv og er tvunget til at hænge ud, som kunne inspirere til en tidlig alkoholdebut

Mathilde Vinther-Larsen

Med hjælp fra avanceret statistik er de så kommet frem til, at geografien spiller en rolle for de unges alkoholdebut på lige fod med andre kendte faktorer, som kan inspirere til en tidlig alkoholdebut. Som for eksempel, at far drikker dagligt, man er dreng, vennerne drikker eller hvis man klarer sig dårligt i skolen.

»Vi ved ikke, hvad der ligger til grund for den skæve fordeling af alkoholdebut på landet og i byområder, men måske hænger det sammen med, at der er færre tilbud til teenagere på landet i form af sports- og fritidsaktiviteter,« siger Mathilde Vinther-Larsen og fortsætter:

»Det betyder måske, at teenagere på landet er mere overladt til sig selv og er tvunget til at hænge ud, som kunne inspirere til en tidlig alkoholdebut. Men det er indtil videre ren spekulation,« siger Mathilde Vinther-Larsen.

Geografisk slagside

Undersøgelsen viste, at cirka 40% af de unge forsøgsdeltagere i gennemsnit og på landsplan havde drukket mere end én genstand alkohol. Men det blev altså tydeligt, da forskerne delte de unge teenagere op efter, hvilket skoledistrikt de kom fra, at procentdelen af teenagere, som havde en tidlig alkoholdebut steg, hvis de kom fra et landligt skoledistrikt.

Et landligt skoledistrikt blev defineret som et sted, hvor der var meget landbrug og få ejerlejligheder.

Der er mange faktorer, som kan inspirere til en tidlig alkoholdebut, men det er første gang i Danmark, vi ser, at geografien isoleret set også spiller en væsentlig rolle

Mathilde Vinther-Larsen

Forskerne maner dog til forsigtighed om at overfortolke resultaterne i de enkelte kommuner. For undersøgelsen er den første af sin art, og det var ikke alle skoler i hver enkelt skoledistrikt, der deltog.

Mere oplysning til teenagere på landet

De danske forskere håber på, at den ny viden kan bruges til at målrette de kampagner, hvor man advarer unge mod et tidligt og et stort alkoholforbrug.

»Vores undersøgelse tyder på, at man med fordel burde intensivere informationskampagnerne der, hvor problemet er størst,« siger Mathilde Vinther-Larsen.

For tidligere forskning har vist, at en tidlig alkoholdebut kan give store alkoholproblemer på længere sigt.

»En tidlig alkoholdebut betyder ofte, at man vil drikke mere både på kortere og længere sigt. Det kan føre til flere ulykker, dårlig seksuelle oplevelser og kræft og leversygdom på lang sigt,« siger Mathilde Vinther-Larsen.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.