Tarmbakterier kan være årsagen til, at fiskeolie er sundt
En gruppe forskere mener at have påvist, at fedtet i vores maver påvirker sammensætningen af bakterier i vores tarme. I et nyt studie på mus viser de, at en diæt med meget fiskeolie kan være med til at holde betændelse og fedme væk.

Vores tarmbakterier er ansvarlige for fedtstoffernes påvirkning på kroppen, viser et nyt studie, der har foretaget i forsøg med mus.
(Foto: Shutterstock)

Vores tarmbakterier er ansvarlige for fedtstoffernes påvirkning på kroppen, viser et nyt studie, der har foretaget i forsøg med mus. (Foto: Shutterstock)

Alle typer fedt, vi indtager gennem mad, påvirker kroppen forskelligt.

Men præcis, hvordan fedtet påvirker os, har indtil videre været uvist. Et forskerhold, bestående af både danskere, svenskere og belgiere, mener at have fundet ud af, hvem der er ansvarlige for fedtets påvirkning: nemlig tarmbakterier.

Forskernes teori er, at fedtet i maven påvirker sammensætningen af bakterier i tarmen.

De forskellige tarmbakterier kan enten dæmpe eller skabe betændelse i tarmen, hvor sidstnævnte blandt andet er forbundet med fedme og diabetes.

Berit Johansen, der er professor i molekylærbiologi på Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet, synes, at forskernes resultater er spændende. Hun påpeger dog, at der er stor forskel fra mennesker og så til mus, som studiet er foretaget på.

Fedt har forskellig virkning

»Mange undersøgelser tyder på, at flerumættet fedt som omega-3 kan modvirke inflammation (betændelse, red.) i kroppen. Andre studier har vist, at mættet fedt (som eksempelvis svinefedt, red.) kan have modsat virkning og derfor er forbundet med betændelse og fedme,« siger forskerne bag studiet til forskning.no.

Men præcis hvad der sker i kroppen, har indtil nu været meget usikkert.

Forskerne bag studiet samt andre forskere har i tidligere studier vist, at bakteriefri mus er beskyttet imod betændelse og fedme. Det er også tidligere vist, at stoffer fra bakterier findes i blodet hos mus og mennesker, og at øgede niveauer af dette ser ud til at hænge sammen med betændelse. 

Robert Caesar fra Universitetet i Göteborg er førsteforfatter til studiet, der netop er blevet publiceret i tidskriftet Cell Metabolism.

Svinefedt gav mere betændelse i fedtvæv

I studiet inddelte forskerne nogle mus i to grupper, der efterfølgende blev fodret med to forskellige diæter. Den ene gruppe indtog mad med højt fedtindhold af svinefedt, mens den anden gruppe fik tilsvarende fed mad med fiskeolie i stedet for svinefedt.

Efter 11 uger blev musene undersøgt for betændelse i fedtvævet og for deres sammensætning af tarmbakterier.

Resultaterne viste, at de mus, der havde indtaget svinefedt, havde mere betændelse i fedtvævet på kroppen sammenlignet med de mus, der havde indtaget fiskeolie.

Svinefedt-musene havde desuden færre typer bakterier og flere Bilophila-bakterier, der er forbundet med betændelse i tarmen.

Fiskeolie-musene havde derimod flere bakterier af typerne Lactobacillus og Akkermansia, der er forbundet med reduceret betændelse og vægtøgning.

Men hvordan hænger forskellene i bakteriesammensætningen sammen med betændelsen i fedtvævet?

De forskellige tarmbakterier kan enten dæmpe eller skabe betændelser i tarmen, som blandt andet er forbundet med fedme og diabetes. (Foto: Shutterstock)

For at finde ud af dette overførte forskerne bakterier fra svinefedt-musene og fiskeolie-musene til bakteriefrie mus.

Derefter blev alle fire grupper mus fodret med svinefedt-diæten for at finde ud af, om de forskellige bakteriesammensætninger ville påvirke musene, selvom de indtog den samme diæt.

Tarmbakterierne gør en forskel

Deres resultater viste, at bakterierne virkelig gør en forskel.

Musene med svinefedtbakterier blev tykkere og fik mere betændelse i tarmen end musene med fiskeoliebakterier.

Altså er tarmbakterier også ansvarlige for dele af fedtstoffernes påvirkning på kroppen. Men forskerne konkluderede ikke, hvilke bakterier der specifikt påvirker hvad.

Den gruppe af bakteriefrie mus, der fik indsat bakterier fra svinefedt-musene, udviklede en bakterieflora med mange lactobaciller, der er forbundet med mindre betændelse.

Fiskefedt med baconsmag

Johansen mener dog, at studiet skal tolkes med forsigtighed:

»Det er interessant, at der er fundet en kobling mellem forskellige typer fedt, bakterier og betændelse i kroppen. Men studiet skal læses med en vis forsigtighed,« siger hun til forskning.no.

Hun mener, at det kan være svært at skelne imellem mættet fedt og overspisning, der også er kendt for at hænge sammen med betændelse i tarmen.

»Jeg ved, at det kan være en udfordring at få mus til at spise fiskefedt, da de ikke kan lide smagen. Min kollega måtte tilsætte baconsmag, før musene ville spise fiskefedtet i et andet studie. Jeg er derfor bekymret for, at resultaterne kan skyldes, at musene, der indtog svinefedt, simpelthen bare spiste mere end de andre mus,« siger Johansen.

Forskerne skriver da også i artiklen, at svinefedt-musene spiste mere end fiskeolie-musene.

Langt fra mus til menneske

Men Johansen mener alligevel, at resultaterne er rigtige i forhold til, at fiskeolien har virket beskyttende:

»Man ved allerede, at omega-3-fedtsyrer forebygger betændelser, da omega-3 er et affaldsstof for produktionen af anti-inflammatoriske hormoner i kroppen. Men vi skal huske på, at forsøget er foretaget på mus og ikke mennesker,« siger hun.

Oversat af: Ida Kløvgaard

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.