Tarmbakterier kan pege i retning af den rigtige diabetesmedicin
En afføringsprøve kan være med til at træffe det rigtige valg for den enkelte patient, når det gælder medicin.
Tarmbakterier tarmflora sammensætning indflydelse sygdomme forskning overblik

Din mad er medbestemmede for, hvordan sammensætningen af dine tarmbakterier ser ud. Ny forskning viser endvidere, at tarmbakterierne kan indikere, om diabetesmedicin har en effekt på dig eller ej. (Foto: Shutterstock)

Din mad er medbestemmede for, hvordan sammensætningen af dine tarmbakterier ser ud. Ny forskning viser endvidere, at tarmbakterierne kan indikere, om diabetesmedicin har en effekt på dig eller ej. (Foto: Shutterstock)

I fremtiden bør medicin måske vælges og doseres ud fra sammensætningen af bakterier i tarmene.

Et nyt internationalt studie med dansk deltagelse viser i hvert fald, at personer med type 2-diabetes reagerer forskelligt på behandling med medicin afhængigt af fordelingen af bakterier i deres tarme.

Det kan være forklaringen på, at nogle former for diabetesmedicin virker rigtig godt på nogle mennesker, men slet ikke på andre.

Ifølge den danske bidragyder til det nye studie kan man formentlig bruge afføringsprøver til meget præcist at forudsige, om forskellige typer medicin vil virke på den enkelte patient.

Historien kort
 • Tarmbakterier afgør, om medicin virker eller ej.
 • Bakterier kan afgøre medicins effektivitet på to forskelige måder.
 • Opdagelse kan lede til bedre og mere personlig medicin.

Det gælder ikke blot ved type 2-diabetes, men ved mange forskellige sygdomme.

Resultatet er blot det seneste i en række resultater, der viser potentialet i at forstå tarmbakteriesammensætningen bedre.

»Vi er ret overbeviste om, at man ud fra tarmbakteriesammensætningen kan forudsige, om en medicin vil have en gavnlig effekt. Den type undersøgelser vil være endnu et skridt i retning af bedre og mere personaliseret medicin,« fortæller Karsten Kristiansen, der er professor ved Genomforskning og Molekylær Medicin på Biologisk Institut, Københavns Universitet, og leder af Institute of Metagenomics, BGI-Shenzen, Kina, hvor hovedparten af arbejdet er udført.

Det nye studie er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications.

Peger på årsagssammenhæng

Det nye studie ligger på linje med andre studier, der også har antydet, at man kan opnå bedre effekt af medicin ved at individualisere den i forhold til tarmbakteriesammensætningen.

tarmbakterier, diabetes medicin effekt sukkersyge tarme mad forskning

En undersøgelse af bakterierne i tarmen kan afsløre, om diabetesmedicin vil virke optimalt. (Foto: Shutterstock)

Det forklarer Oluf Borbye Pedersen, der er professor og forskningsdirektør hos Lundbeckfondcentret LuCamp og hos Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research ved Københavns Universitet.

Oluf Borbye Pedersen, der selv forsker i koblingen mellem tarmbakterier og sundhed, fortæller, at næsten alle lægemidler virker bedre på nogle patienter end andre, og at forklaringen formentlig skal findes i en kombination af personens genetik og tarmbakteriernes relative fordeling og funktion.

Den teori underbygger det nye studie, der bygger på kontrollerede behandlingsforsøg med patienter.

»I studiet har forskerne taget et vigtigt skridt fra udelukkende at se på sammenhænge til at se på årsager og virkninger, og det er et væsentligt i forhold til at forstå, hvordan medicin og tarmbakterier spiller sammen i en effekt på den enkelte patient,« siger Oluf Borbye Pedersen, der ikke har noget med det nye studie at gøre.

Bakterier bidrager til medicins effekt

I det nye studie har forskerne delt 106 kinesiske patienter med type 2-diabetes op i to grupper, som de gav to forskellige former for diabetes-medicin.

 • Den ene gruppe fik Acarbose
 • Den anden fik Glipizide (se boksen til højre)

Forskerne kunne efterfølgende se, at patienter, som fik Acarbose, reagerede forskelligt på behandlingen, afhængigt af om de primært havde bakterier af typen Bacteroides eller Prevotella (se voksen til højre).

Bacteroides og Prevotella

Bacteroides og Prevotella er de to hovedgrupper af tarmbakterier, som udgør 30 procent af bakterierne i tarmene. Det er desuden de samme bakteirer, som professor Arne Astrup har fået kritik for at udtale sig for bombastisk omkring.

Forskerne undersøgte dette ved hjælp af afføringsprøver før og efter behandlingen.

Patienter med en dominans af Bacteroides i tarmene fik:

 • Normale blodsukkerniveauer
 • Normale niveauer af glykeret hæmoglobin
 • Normale niveauer af forskellige former for galdesyrer i blodet
 • Samtidig tabte de sig

Altsammen effekter, der viser, at behandlingen virker.

Patienter med Prevotella i tarmen fik kun mindre ud af behandlingen i forhold til blodsukker, glykeret hæmoglobin, galdesyrer i blodet og vægttab.

»Det er første gang, at nogen direkte viser, at tarmbakteriesammensætningen kan have en indflydelse på, hvor godt diabetesmedicin virker,« siger Karsten Kristiansen, der er overbevist om, at man kan finde lignende grupperinger blandt danskere, men formentlig i forhold til andre bakterietyper.

Bakterier gør medicin tilgængelig i tarmene

At diabetesmedicin virker forskelligt afhængigt af sammensætningen af bakterier i tarmene kan ifølge Karsten Kristiansen primært skyldes to ting.

Sådan gjorde forskerne

Forskerne testede de to stoffer Acarbose og Glipizide, som på forskellig vis sænker blodsukkeret. Acarbose, der er det foretrukne diabetesmiddel i Asien, hæmmer spaltningen af komplekse kulhydrater i tarmene og sørger dermed for, at der ikke bliver optaget så meget sukker i kroppen.

I den vestlige verden har Acarbose ikke vundet det samme indpas som i Asien, da det giver luft i tarmene.

Glipizide øger kroppens naturlige udskillelse af insulin, som stimulerer optag af sukker i muskelvæv og fedt.

Specielt patienter med mange Bacteroides-bakterier i tarmene har ifølge det nye studie gavn af behandling med Acarbose.

 • For det første kan bakterierne nedbryde stofferne i medicinen, inden de bliver optaget i tarmene. Man kan eksempelvis forestille sig, at Prevotella-bakterierne nedbryder Acarbose, og medicinen derfor ikke virker så godt på denne patientgruppe.
 • Den anden mulighed er, at medicinen påvirker sammensætningen af bakterier i tarmen og dermed ændrer sammensætningen af de stoffer, der produceres af bakterierne, og som er gavnlige for kroppen. I det tilfælde kan Bacteroides-bakterier sammen med Acarbosen have den gavnlige effekt.

»Begge dele kan være tilfældet, men i vores studie ser det specielt ud, som om den sidste mekanisme er i spil,« siger Karsten Kristiansen.

Relevant for flere typer medicin

Ifølge Karsten Kristiansen er den nye opdagelse ikke kun relevant i en diabetessammenhæng.

Flere og flere studier viser en sammenhæng mellem forskellige former for medicin og det bakterielle økosystem i tarmene.

Det vil sige, at forskere både finder beviser for, at medicin kan påvirke fordelingen og funktionen af tarmbakterier, og at disse kan ændre medicinens virkning.

»Vi finder, at generelt nedbryder forskellige bakterier medikamenter forskelligt, og derfor er effekten ofte ikke ens i patienter,« forklarer Karsten Kristiansen.

Forskerne er nu i gang med at kigge på andre former for diabetesmedicin for at finde ud af, om de kan sige noget om, hvorvidt samfundet af bakterier i tarmen bør tages med i betragtning, når læger anviser medicin til den enkelte patient.

Medicin gør sammensætningen af tarmbakterier sundere
tarmbakterier, diabetes medicin effekt sukkersyge tarme mad forskning

I den vestlige verden har Acarbose ikke vundet det samme indpas som i Asien, da det giver luft i tarmene. (Foto: Shutterstock)

Det nye studie giver også et indblik i, hvorfor diabetesmedicinen Acarbose virker så effektivt, som den gør.

Acarbose har ifølge studiet en gavnlig effekt på mængden af Bacteroides-bakterier i tarmene, og denne type bakterier er vigtige for balancen mellem de såkaldte primære galdesyrer, som bliver produceret i leveren, og de sekundære galdesyrer, der bliver lavet af bakterierne i tarmene.

Balancen mellem de to spiller en meget vigtig rolle for helbredet, fordi de har mange positive effekter på kroppens celler.

Disse effekter leder blandt andet til bedre kontrol med blodsukkeret, vægttab og andre gavnlige udfald.

På den måde viser studiet ikke bare, at tarmbakterierne kan have indflydelse på effekten af medicin, men også at medicin kan have en effekt på tarmbakterierne og på den måde give en ekstra sundhedsmæssig gavnlig effekt.

»Det klinisk kontrollerede behandlingsforsøg er med til at forklare, hvorfor denne type medicin virker, som den gør. Acarbose er det foretrukne diabeteslægemiddel i Asien, og forskerne viser her, hvordan det har en indvirkning på sammensætningen af bakterier i tarmene, og hvordan tarmbakterier bidrager til lægemidlets virkning ved blandt andet at påvirke dannelsen af forskellige sekundære galdesyrer, der er bestemmende for blodsukkeret og regulering af vægten,« siger Oluf Borbye Pedersen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk