Tænderne er forbundet med hukommelsen
Vores tænder påvirker, hvordan vores hjerne virker. Ifølge ny forskning er hukommelsen dårligere hos folk uden tænder.

Vi skal have mere fokus på ældres tænder, mener norske forskere. (Foto: Colourbox)

Vi skal have mere fokus på ældres tænder, mener norske forskere. (Foto: Colourbox)

Når mennesker i vores del af verden bliver gamle, bliver tænderne nogle gange udskiftet med et gebis. Det betyder, at de tænder, der trods alt er tilbage, bliver trukket ud.

Men er det virkelig så smart at trække tænderne ud hos vore ældre medborgere.

Det viser sig nemlig nu, at tænderne påvirker vores hjernefunktion - årsagen er, at der gennem nervesystemet er tæt forbindelse mellem tænderne og hjernen.

»Hvis man MR-scanner hjernen, kan man se, at der sker en omfattende hjerneaktivitet, så snart man slår lidt på tænderne,« siger Jan Bergdahl, som både er tandlæge og psykolog ved Universitetet i Tromsø, UiT.

»Munden er helt central, hvis man vil bevare sit gode helbred,« siger Maud Bergdahl, professor i gerodontologi ved UiT.

Hun så gerne, at folk tog bedre vare på deres tænder, ikke mindst de ældre.

Forsker i tænder og demens

Hendes fagfelt er blandt andet tandsundheden hos ældre, og sammen med ægtemanden Jan Bergdahl leder hun et projekt, som ser på forbindelsen mellem tændernes sundhed og kognitiv funktion.

Ifølge parret viser forskningen, at personer, som mangler deres tænder, gør det dårligere i kognitive test end dem, som stadig har deres naturlige tænder. Det lader til, at tændernes sundhed kan have en indvirkning på blandt andet demens.

»Vi laver mange undersøgelser med blandt andet MR-scanning og røntgen,« siger de.

En undersøgelse fra Japan bekræfter ægteparrets forskning. I Japan fandt man ud af, at rotter med intakte tænder nemt kunne finde mad i en velkendt labyrint, mens de tandløse ikke kunne finde frem til maden.

»Tandsundhedens betydning er meget vigtig at belyse. I dag prioriterer man for eksempel ikke tandsundheden hos de ældre. Man burde måske være mere forsigtg med at trække tænder ud for at kunne erstatte dem med et gebis,« siger Bergdahl.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk