Tænderne er forbundet med hukommelsen
Vores tænder påvirker, hvordan vores hjerne virker. Ifølge ny forskning er hukommelsen dårligere hos folk uden tænder.

Vi skal have mere fokus på ældres tænder, mener norske forskere. (Foto: Colourbox)

Vi skal have mere fokus på ældres tænder, mener norske forskere. (Foto: Colourbox)

Når mennesker i vores del af verden bliver gamle, bliver tænderne nogle gange udskiftet med et gebis. Det betyder, at de tænder, der trods alt er tilbage, bliver trukket ud.

Men er det virkelig så smart at trække tænderne ud hos vore ældre medborgere.

Det viser sig nemlig nu, at tænderne påvirker vores hjernefunktion - årsagen er, at der gennem nervesystemet er tæt forbindelse mellem tænderne og hjernen.

»Hvis man MR-scanner hjernen, kan man se, at der sker en omfattende hjerneaktivitet, så snart man slår lidt på tænderne,« siger Jan Bergdahl, som både er tandlæge og psykolog ved Universitetet i Tromsø, UiT.

»Munden er helt central, hvis man vil bevare sit gode helbred,« siger Maud Bergdahl, professor i gerodontologi ved UiT.

Hun så gerne, at folk tog bedre vare på deres tænder, ikke mindst de ældre.

Forsker i tænder og demens

Hendes fagfelt er blandt andet tandsundheden hos ældre, og sammen med ægtemanden Jan Bergdahl leder hun et projekt, som ser på forbindelsen mellem tændernes sundhed og kognitiv funktion.

Ifølge parret viser forskningen, at personer, som mangler deres tænder, gør det dårligere i kognitive test end dem, som stadig har deres naturlige tænder. Det lader til, at tændernes sundhed kan have en indvirkning på blandt andet demens.

»Vi laver mange undersøgelser med blandt andet MR-scanning og røntgen,« siger de.

En undersøgelse fra Japan bekræfter ægteparrets forskning. I Japan fandt man ud af, at rotter med intakte tænder nemt kunne finde mad i en velkendt labyrint, mens de tandløse ikke kunne finde frem til maden.

»Tandsundhedens betydning er meget vigtig at belyse. I dag prioriterer man for eksempel ikke tandsundheden hos de ældre. Man burde måske være mere forsigtg med at trække tænder ud for at kunne erstatte dem med et gebis,« siger Bergdahl.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.