Svulster vokser hurtigere hos 50-årige
Brystkræftsvulster vokser hurtigere hos kvinder i alderen 50-59 år, end hos kvinder som er 60-69 år. Nogle svulster fordobler deres diameter på kun een måned, hos andre kvinder tager det over seks år

Det viser en ny undersøgelse, som er publiceret i tidsskriftet 'Breast Cancer Research'. For at nå frem til resultaterne, har statistiker Harald Weedon-Fekjær fra det norske 'Kreftregisteret' og kolleger udviklet en ny beregningsmodel. Den baserer sig på screeningsresultater fra næsten 400.000 kvinder i alderen 50-69 år, som har deltaget i det norske mammografi-program.

Ved at bruge en avanceret matematisk model, som det tog flere uger at køre dataene igennem, fandt forskerne ud af hvordan svulsterne voksede hos et stort antal patienter.

»Hele princippet bag en screening, er at kunne finde svulsten på et tidligere tidspunkt, for at kunne begynde behandling så hurtigt som muligt. Derfor er det vigtig at have en idé om hvor hurtigt svulster kan udvikle sig,« siger Weedon-Fekjær.

Langt sikrere estimeringerForskerne har påvist at én ud af 20 svulster (fem procent) fordobler deres diameter, fra 10 til 20 millimeter, på kun én måned. For andre tager det væsentligt længere tid. Blandt næsten lige så mange andre af de udvalgte kvinder, tog det mere end seks år før svulsten havde nået 20 millimeter-størrelsen.

I gennemsnit brugte en kræftsvulst i brystet 1,7 år på at fordoble diameteren fra 10 til 20 millimeter, ifølge forskernes beregninger.

»Vore fund afviger ikke meget fra tidligere fund. Det nye er at vi har brugt et stort populationsbaseret, repræsentativt udvalg, og på den måde fået langt sikrere estimeringer på hvor hurtigt svulster udvikler sig. Nogle udvikler sig meget hurtigt, mens andre udvikler sig meget langsomt,« siger Weedon-Fekjær.

Statistikeren har ikke set på hvilke grupper kvinder som har hurtigvoksende svulster, og hvad som kan være risikofaktorerne. Foreløbig kan han kun konstatere at svulsterne hos kvinderne i alderen 50-59 år voksede hurtigere end hos kvinderne i aldersgruppen 60-69 år.

»Men jeg ønsker at gå videre for at se nærmere på risikofaktorer for hurtigvoksende svulster,« siger Weedon-Fekjær.

Hvornår bliver svulster synlige

Samtidig med forskernes model beregner hvor hurtigt svulster vokser, kan modellen også estimere hvor meget brystkræft som kan opdages ved mammografi-undersøgelser.

»De allerfleste svulster bliver formentlig synlige ved en screening når de er mellem 5-10 millimeter,« siger forskeren.

Når de er mindre end dette, får mammografien langt større vanskeligheder med at afdække svulster. Påvisningsraten var blot 26 procent for svulster som var 5 millimeter, mens raten steg til 91 procent hvis svulsten havde en størrelse på 10 millimeter.

Viden om hvordan og hvor hurtigt svulster vokser, er vigtig for planlægning og evaluering af screeningsprogrammer, samt kliniske forsøg og epidemiologiske undersøgelser, mener forskerne bag undersøgelsen.

Screeningsprogrammer

»Det arbejde vi har gjort, kan betragtes som epidemiologisk grundforskning. Det kan blandt andet bruges i forbindelse med forbedringer af udformningen på screeningsprogrammer, men vi er endnu ikke gået videre og set på hvor ofte screening bør foretages,« siger Weedon-Fekjær.

Indtil nu har undersøgelser af svulstvækst i menneskekroppen hovedsageligt været baseret på små udvalgte grupper, oplyser han endvidere.

Weedon-Fekjær har i øvrigt fået støtte fra den norske 'Kreftforeningen' til at gennemføre forskningsprojektet.

Reference:

Harald Weedon-Fekjær, et al. 'Breast cancer tumor growth estimated through mammography screening data.' Breast Cancer Research, 2008. doi:10.1186/bcr2092

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Videnskab.dk's julekalender - tryk på en julekugle

Fra alle os til alle jer klimanisser: Her er årets grønneste julekalender. Giv julekuglerne et dask for at åbne dagens låge. Du kan følge julekalenderen i Facebook-gruppen RED VERDEN.

Tryk på kuglerne for at åbne lågerne. Når du har åbnet en låge, kan du læse teksten ved at scrolle med musen eller swipe på mobilen.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.