Svenske læger har transplanteret livmodere ind i ni kvinder
Et svensk lægehold har haft succes med at transplantere levedygtige livmodere ind i ni kvinder. Næste skridt er nu at gøre kvinderne gravide.

Livmodertransplantation er lykkedes på ni svenske kvinder. (Foto: Shutterstock)

Livmodertransplantation er lykkedes på ni svenske kvinder. (Foto: Shutterstock)

Et banebrydende svensk forskningsprojekt skaber nyt håb for ufrivilligt barnløse kvinder, som mangler deres livmoder.

Et svenske forskerhold har nemlig med succes transplanteret livmodere ind i ni kvinder, skriver The Guardian. Transplantationerne foregik i september 2012.

Alle kvinderne har det godt. Flere fik deres menstruation allerede seks uger efter transplantationen, og det har givet lægerne mod på mere. Næste skridt er nu at gøre kvinderne gravide.

Størstedelen af kvinderne er i 30’erne. De er enten født uden livmoder eller har fået den fjernet som følge af sygdom. Kvinderne har dog funktionsdygtige æggestokke.

Inden transplantationen udtog lægerne æg fra kvinderne. Æggene blev befrugtet, og embryonerne ligger nu nedfrosset og venter på at blive sat op i de transplanterede livmodere.

Moderkage produceres automatisk

Hvis transplantationerne lykkes, og livmoderen lever videre, er det ifølge Charlotte Wilken-Jensen, ledende overlæge på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Hvidovre Hospital, ikke utænkeligt, at kvinderne vil kunne blive gravide.

»Vi har ikke set det før, men hvis kvinderne får et befrugtet æg sat op, så vil der automatisk vokse en moderkage frem. Det er sådan noget, livmodere kan.«

Livmodertransplantation har tidligere været forsøgt i Saudi-Arabien og Tyrkiet. Ingen af disse transplantationer har dog resulteret i en baby.

Mødre donerede livmoder

I de tidligere forsøg kom livmoderen fra en død eller dødende person. Det banebrydende ved det svenske projekt er, at der bruges levende donorer. 

En livmoder er jo ikke et livsvigtigt organ. Så i forhold til den type transplantation, de har lavet i Sverige, er vi mange, der synes, at det skal man holde sig fra.

Charlotte Wilken-Jensen, ledende overlæge, Hvidovre Hospital

Kvinderne i det svenske projekt har fået deres nye livmoder af et familiemedlem, typisk deres mor. Det mindsker risikoen for afstødning, men rejser også nogle etiske dilemmaer.

»Sådan en transplantation bør man holde sig fra«

En livmodertransplantation er nemlig et relativt omfattende kirurgisk indgreb, som kræver stor mikrokirurgisk snilde. For hvis livmoderen skal overleve og fungere i modtagerkvinden, skal mange små blodkar bevares og sys korrekt på plads, fortæller Charlotte Wilken-Jensen.

Det betyder, at operationen indebærer en stor risiko både for donor og modtager.

»En livmoder er jo ikke et livsvigtigt organ. Så i forhold til den type transplantation, de har lavet i Sverige, er vi mange, der synes, at det skal man holde sig fra,« siger Charlotte Wilken-Jensen.

Livmoder fjernes efter graviditet

Hvis alt går efter planen i det svenske projekt, vil kvinderne kunne blive gravide to gange. Herefter vil livmoderen blive fjernet igen, og kvinderne bliver fri for at tage medicin, som forhindrer afstødning af den transplanterede livmoder.

Forskerne er positive over for forsøget, men understreger, at det endnu er uvist, om de transplanterede livmodere vil kunne producere et barn.

Ifølge Charlotte Wilken-Jensen er der ingen lignende forsøg i Danmark.

Der er altså lange udsigter til, at kvinder uden livmoder vil kunne få denne type operation og bære deres egne børn.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.