Svenske forskere finder stigning i mundbakterier, der kobles til alvorlige sygdomme
De mest almindelige bakterier ved alvorlige infektioner i munden er nu blevet identificeret.
Kvinde viser sine tænder og sit tandkød, der er betændt (gingivitis)

Billedet viser betændelse i tandkødet (gingivitis) hos en kvinde. Bakterier, der forårsager alvorlig betændelse i munden, kan ende andre steder i kroppen. (Foto: Shutterstock)

Billedet viser betændelse i tandkødet (gingivitis) hos en kvinde. Bakterier, der forårsager alvorlig betændelse i munden, kan ende andre steder i kroppen. (Foto: Shutterstock)

Tidligere studier har vist en sammenhæng mellem mundsundhed og sygdomme i kroppen som kræft, hjerte-kar-sygdomme, diabetes og Alzheimers sygdom.

Alligevel har kun få studier identificeret, præcis hvilke bakterier der er involveret i infektioner i mundhulen.

Nu har forskere ved Karolinska Institutet i Sverige kortlagt dyrkbare bakteriearter fra svenskernes inficerede mundhuler i over 10 år.

Ifølge professor Margaret Sällberg Chen er det første gang, at forskere har analyseret de mikrobiologiske årsager til infektioner over så lang en periode.

»Det kan bidrage til en dybere indsigt i koblingen mellem mundbakterier og andre sygdomme,« siger hun i en pressemeddelelse.

Streptokokker og stafylokokker

Resultaterne viser, at alvorlige bakterieinfektioner, som kan kædes sammen med sygdomme i kroppen, stadig er et problem.

Forskerne fandt de fire mest almindelige grupper af bakterier i deltagernes mund.

Streptokokker og stafylokokker var mest udbredt ved infektioner. De var til stede i henholdsvis 36 procent og 11 procent af tilfældene.

Stigning i forekomsten

En del af bakterietyperne er steget kraftigt i antal i perioden. Det gjaldt blandt andet tre streptokok-typer og én stafylokok-variant. Mindre stigninger blev registreret for en enterokok-bakterie og en Klebsiella-type.

Margaret Sällberg Chen mener, at resultaterne ikke alene er vigtige for tandlæger. De kan også hjælpe læger med at forstå den rolle, som infektioner i tandkødet og mundhulen kan have hos patienter med underliggende sygdomme.

»Hvis én bestemt bakterie giver skader i munden, kan den formentlig også skade vævet i andre dele af kroppen, hvis infektionen spreder sig,« siger Margaret Sällberg Chen.

Kræft i bugspytkirtlen

Samme forskergruppe har tidligere påvist en specifik mundbakterie i bugspytkirtlen, som de mener kan være relateret til kræft i bugspytkirtlen.

Kræft i bugspytkirtlen er en meget alvorlig kræftform, hvor overlevelsen er lav. 

5 år efter patienten er blevet diagnosticeret, er 14,7 procent af mændene og 14,6 procent af kvinderne stadig i live, ifølge Kræftens Bekæmpelse.

Sådan gjorde forskerne


Studiet omfattede bakterietest fra patienter i Stockholm, som havde bylder i mundhulen eller betændelse i kæbeknoglen.

Der var 1.014 deltagere, med en lille overvægt af mænd. 

Prøverne er taget over en 10 årig periode, mellem 2010 og 2020.

Forskerne har brugt en metode med massespektrometri (MALDI-TOF), som hurtigt kan identificere levende, dyrkbare bakterier i en prøve.

Metoden er ikke udbredt blandt de fleste tandlæger.

Interessante fund

Studiet er en ny byggesten i et stort forskningsfelt, siger lektor Morten Enersen ved Institut for Oral Biologi ved Odontologisk Fakultet ved Universitetet i Oslo.

»Alle sådanne byggeklodser er vigtige i et billede, som vi har et begrænset overblik over,« siger han til forskning.no, Videnskab.dk's norske søstersite.

Selvom mikrobiologien i mundhulen er godt undersøgt, fordi det er nemt at tage prøver, har der været mangel på sådanne langtidsstudier, påpeger han.

»Det er interessant, at forskerne fandt ændringer i bakteriegruppernes sammensætning i løbet af den 10-årige periode. Det viser, at der er brug for flere undersøgelser på området,« siger Morten Enersen.

Normalfloraen er almindeligvis i balance

De bakterier, forskerne fandt, er en del af den normale flora i munden.

Den normale flora beskytter almindeligvis mod ondsindede bakterier: De 'gode' bakterier holder de lumske i skak, forklarer Morten Enersen.

»Normalfloraen er i balance, når værten er rask,« understreger han.

Men hvis noget forstyrrer den balance, som normalfloraen giver, kan de ‘ondsindede’ bakterier få overtaget.

Venter på en chance for at 'dominere'

Bakterier fra normalfloraen, der forårsager sygdom under givne forhold, kaldes ‘opportunister’, siger han.

Der er mange af den slags bakterier i normalfloraen, der bare venter på en chance for at få overtaget, siger Morten Enersen.

Hvis du ikke børster tænder, vil bakterier ophobes. Det kan forårsage blødninger i tandkødet eller hævelse, som er tegn på begyndende betændelse.

Tandbørstning og regelmæssige tandlægebesøg beskytter mod både caries og paradentose og er vigtig for at bevare en god mundsundhed, siger Morten Enersen.

Kosten er også vigtig for at undgå caries, som eksempelvis at begrænse indtaget af slik.

Men selvom du passer på din tandsundhed, kan lumske bakterier få overtaget og skabe infektioner under visse forudsætninger.

©Forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark. Læs den oprindelige artikel her

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk