Svedige håndflader på daten kan afsløre, om man er et godt match
date forsøg sved

Forsøgspersonerne blev inviteret ind til blind dates, mens de deltog i festivaler - blandt andet Lowlands, der afholdes i Holland. (Foto: Mariska Kret)

Forsøgspersonerne blev inviteret ind til blind dates, mens de deltog i festivaler - blandt andet Lowlands, der afholdes i Holland. (Foto: Mariska Kret)

Kilde: 
17 november 2021

En date kan være nervepirrende og sommetider skyld i svedige håndflader, men ny forskning viser, at når dine håndflader bliver fugtige, så bliver din partners det formentlig også - i hvert fald hvis der er gensidig tiltrækning.

Hollandske forskere fra Universiteit Leiden har nemlig sat sig for at undersøge, hvad det er, der sker, når mennesker bliver tiltrukket af hinanden.

Studiet, der blev udgivet i tidsskriftet Nature Human Behaviour, viste, at par, der var tiltrukket af hinanden, synkroniserede mængden af sved i deres hænder, samtidig med at puls og hjertefrekvens også steg og faldt i samme tempo.

Det skriver forskning.no, Videnskab.dk’s norske søstersite.

Forskerne lavede deres forsøg på festivaler i Holland, hvor de inviterede 142 single-, heteroseksuelle mænd og kvinder ind i nogle små ‘datinglaboratorier’.

De blev alle udstyret med pulsmålere, ‘eyetracking-briller’, der kunne måle, hvor de kiggede hen, og en måler, der kunne registrere mængden af sved i deres håndflader.

Efter deres date blev forsøgspersonerne spurgt, om de ville møde den samme person igen. 34 procent af kvinderne svarede, at de gerne ville mødes igen, mens det var 53 procent hos mændene.

Det var dog kun 17 procent af parrene, der begge svarede, at de havde lyst til at mødes igen, men spørgsmålet var så, hvordan man kunne se det på målingerne.

Der skete ifølge forskerne meget med biologien i deres kroppe. 

Hvis den ene persons hjertefrekvens skød i vejret, så gjorde den andens det også. Hvis pulsen blev sænket, kunne man registrere det samme hos den anden. Samtidig kunne forskerne se, at mængden af sved også var synkroniseret mellem parrene.

Ifølge forskerne bag studiet ser det ud til, at tiltrækningen på en date er større, når parrene på den måde synkroniserer fysiologisk, men de forstår ikke helt mekanismerne bag.

De har en teori om, at det kan være udløst af små signalerne fra ansigtsudtryk, som man ikke kan se med det blotte øje, såsom små blink eller udvidelse af pupillerne, og som hjernen så opfanger helt ubevidst. 

Hjernens reaktion får efterfølgende hjertefrekvensen, pulsen og hudens svedproduktion til at stige hos begge partnere, og dermed synkroniserer fysiologien, mener forskerne.

Undersøgelsen viste også, at kvinder benytter sig mest af de ydre, synlige signaler såsom ansigtsudtryk og øjenkontakt, mens mænd i langt højere grad stirrer på kvindens ansigt, øjne og krop. 

Men undersøgelsen viste også, at man ikke kan forudse, om to personer er tiltrukket af hinanden, ud fra kontrollerbare signaler såsom ansigtsudtryk, øjenkontakt eller stirren. 

Det er derimod de biologiske signaler, som kan afsløre, om der er god kemi mellem to personer på date.

Forskerne bag studiet har lavet en lille video, der viser lidt om, hvordan forsøgene foregik (Video: Mariska Kret)

jso

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.