Sved og rengøringsmidler i træningscentre danner en muligvis skadelig kemisk cocktail

En person der træner udleder 3 til 5 gange så mange kemiske stoffer som en der slapper af. (Foto: Shutterstock)

En person der træner udleder 3 til 5 gange så mange kemiske stoffer som en der slapper af. (Foto: Shutterstock)

08 januar 2021

Mennesker forurener bogstaveligt talt, når vi træner. Gennem vores ånde og vores sved udleder vi en masse kemikalier i luften, som gerne bliver hængende i noget tid.

Det er i sig selv ikke et problem, men ifølge et nyt amerikansk studie bliver det måske problematisk, når svedmolekylerne blandes med de rengøringsmidler, træningscentrene holdes rene med.

Det skriver University of Colorado Boulder i en pressemeddelelse.

»Mennesker er en stor kilde til indendørs udledninger (af kemikalier),« fortæller førsteforsker på studiet Zachary Finewax, ifølge pressemeddelelsen.

»Og kemikalier i indendørs luft, uanset om det stammer fra vores kroppe eller rengøringsprodukter, forsvinder ikke bare: de bliver hængende og transporteres rundt i rummet, såsom i træningscentre, hvor de reagerer med andre kemikalier.«

Forskerne udstyrede et træningscenter med sensorer til at måle og analysere kemikalierne i luften - både i selve træningslokalet, men også den luft som blev tilført gennem ventilationen - så de kunne følge forandringerne i luftens kemiske sammensætning i realtid.

En af de ting forskerne fandt ud af var, at en motionerende person udleder 3 til 5 gange så mange kemikalier, i forhold til når de slapper af, ifølge pressemeddelelsen.

Ydermere opdagede forskerne, at aminosyrerne fra sveden reagerede med de klorinholdige rengøringsmidler, som træningsudstyret og lokalet blev rengjort med.
Når de mødtes bandt de to kemikalier sig til hinanden og dannede en ny kemisk gruppe, N-choraldiminer.

Ifølge pressemeddelelsen skal der yderligere forskning til for at bestemme, præcis hvordan denne kemiske cocktail påvirker luftkvaliteten og menneskers helbred.

Det er vigtigt at få det undersøgt, da lignende kemiske reaktioner, som kommer af at blande klorin med ammoniak, kan være usunde, forklarer forskerne.

Forskerne påpeger dog også, at man uanset hvad vil være sikker i et træningscenter, så længe der er god udluftning og ikke er for mange mennesker.

Forskningen blev offentliggjort i tidsskriftet Indoor Air.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.