Svært ved at sove i sommervarmen? Et varmt bad kan være løsningen
sleep frustrated woman bath

At have svært ved at falde i søvn kan være dybt frustrerende. Måske kan et bad hjælpe, viser nyt studie. (Foto. Shutterstock).

At have svært ved at falde i søvn kan være dybt frustrerende. Måske kan et bad hjælpe, viser nyt studie. (Foto. Shutterstock).

Kilde: 
26 juli 2019

Et varmt bad en times tid før sengetid kan hjælpe med at få dig til at falde i søvn, forbedre søvnkvaliteten, og ja, der er også en effekt i sommervarmen. 

Det viser et nyt studie, skriver NPR. 

Forfatter på studiet, ph.d.-studerende i biomedicin på University of Texas Shahab Haghayegh, havde selv kæmpet med søvnproblemer i flere år, før han prøvede han noget nyt: Et varmt bad før sengetid. 

Det virkede, og det undrede ham. Han besluttede sig for at undersøge det, og i et nyt litteraturstudie kan han nu konkludere, at der er en effekt.

Studiet sammenligner resultater fra 17 studier, der kiggede på varmt vands effekt på søvn. Nogle studier involverede kropsbade, nogle fodbade og et enkelt et brusebad.

Et bad på cirka 40 grader celsius i 10 minutter resulterede i signifikant bedre søvnkvalitet, mens det også øgede deltagernes samlede søvntid, lyder konklusionen i det nye studie.

Flere af studierne viste også, at deltagerne faldt hurtigere i søvn - cirka ni minutter hurtigere - efter et bad et eller to timer før sengetid.

For at forstå hvorfor varmt vand har den virkning, må vi dykke ned i søvnvidenskaben. 

»Der er god videnskab bag det her,« siger Matthew Walker, der er professor i neurovidenskab ved Berkeley, og som ikke deltog i studiet, til mediet.

Han forklarer:

Kroppens temperatur ændrer sig i løbet af et døgn, fordi temperaturen styres af et medfødt kropsur (som ændres ved for eksempel jetlag eller nattearbejde).

Desuden har kroppen en tendens til gradvist at køle ned om aftenen, før vi falder i søvn.

Ved at øge den naturlige afkøling kan man derfor tilsyneladende fremme søvnen.

Forvirret over, hvordan et varmt bad kan skabe afkøling?

Det fungerer sådan her: For at få varmen ud af kernen i din krop, er du nødt til at frigive kernevarme gennem de ydre overflader af din krop, nemlig hænder og fødder.

Og det sker faktisk, når man tager et bad. I et bad frigives varmen nemlig gennem hænder og fødder, og det hjælper med at nedkøle kernekroppen. 

Den nedkøling kan altså hjælpe med at falde i søvn, lyder forklaringen.

Som det næste arbejder Haghayegh på at udvikle en madras, der kan hjælpe med at regulere kropstemperaturen.

Studiet er udgivet i Sleep Medicine Reviews.

mho

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.