Succes i børnehaveklassen giver succes senere i livet
Erfaringer i de første skoleår har stor betydning for, hvordan man klarer sig senere i livet, viser ny forskning.

En undersøgelse, der omfatter 12.000 børn i USA, afslører, at børn i klasser med 15 elever har større sandsynlighed for at komme på universitetet end børn, der har gået i klasser med 22 elever og derover. (Foto: Colourbox)

En undersøgelse, der omfatter 12.000 børn i USA, afslører, at børn i klasser med 15 elever har større sandsynlighed for at komme på universitetet end børn, der har gået i klasser med 22 elever og derover. (Foto: Colourbox)

Børn, der klarer sig godt i børnehaveklassen, klarer sig også godt senere i tilværelsen, fastslår ny amerikansk forskning, ifølge livescience.com.

Undersøgelsen viste bl.a., at de børn, der forbedrede deres resultat i en bestemt standardiseret prøve, kan forvente at tjene omkring 1000$ mere om året end de elever, der blev på et gennemsnitligt niveau.

»At sætte ind allerede i børnehaveklassen betyder rigtig meget for de langsigtede resultater,« siger en af undersøgelsens forfattere John Friedman, der er økonom på Harvard University.

»For eksempel øger det at være i en klasse med lav klassekvotient i to år, sandsynligheden for at komme på universitetet med to procent.«

Forskerne undersøgte 12.000 børn på 80 skoler i Tennessee. Eleverne blev tilfældigt placeret i klasselokaler af forskellig størrelse. Når børnene blev 30 år, undersøgte forskerne, hvor succesfulde de var blevet som voksne.

Klassekvotienten af stor betydning

Resultaterne var slående. De forsøgspersoner, der var blevet undervist af lærere med en erfaring over gennemsnittet, tjente 900$ mere om året end de, der var blevet undervist af lærere med en erfaring under gennemsnittet.

Samtidig havde klassekvotienten også stor betydning for børnenes succes senere i livet. De, der havde været 15 elever i en klasse i stedet for 22, havde også større tilbøjelighed til at komme på universitetet, især når det drejede sig om børn med problemer.

»Et studie som dette fremhæver, hvor vigtig børnehaveklassen og anden tidlig uddannelse har for elever og for deres resultater senere i livet, ikke kun i forbindelse med den enkelte elev men også i forbindelse med ulighed eleverne imellem,« siger John Friedman.

Undersøgelsen blev præsenteret på en konference i Cambridge i Massachusetts.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk