Succes i børnehaveklassen giver succes senere i livet
Erfaringer i de første skoleår har stor betydning for, hvordan man klarer sig senere i livet, viser ny forskning.

En undersøgelse, der omfatter 12.000 børn i USA, afslører, at børn i klasser med 15 elever har større sandsynlighed for at komme på universitetet end børn, der har gået i klasser med 22 elever og derover. (Foto: Colourbox)

En undersøgelse, der omfatter 12.000 børn i USA, afslører, at børn i klasser med 15 elever har større sandsynlighed for at komme på universitetet end børn, der har gået i klasser med 22 elever og derover. (Foto: Colourbox)

Børn, der klarer sig godt i børnehaveklassen, klarer sig også godt senere i tilværelsen, fastslår ny amerikansk forskning, ifølge livescience.com.

Undersøgelsen viste bl.a., at de børn, der forbedrede deres resultat i en bestemt standardiseret prøve, kan forvente at tjene omkring 1000$ mere om året end de elever, der blev på et gennemsnitligt niveau.

»At sætte ind allerede i børnehaveklassen betyder rigtig meget for de langsigtede resultater,« siger en af undersøgelsens forfattere John Friedman, der er økonom på Harvard University.

»For eksempel øger det at være i en klasse med lav klassekvotient i to år, sandsynligheden for at komme på universitetet med to procent.«

Forskerne undersøgte 12.000 børn på 80 skoler i Tennessee. Eleverne blev tilfældigt placeret i klasselokaler af forskellig størrelse. Når børnene blev 30 år, undersøgte forskerne, hvor succesfulde de var blevet som voksne.

Klassekvotienten af stor betydning

Resultaterne var slående. De forsøgspersoner, der var blevet undervist af lærere med en erfaring over gennemsnittet, tjente 900$ mere om året end de, der var blevet undervist af lærere med en erfaring under gennemsnittet.

Samtidig havde klassekvotienten også stor betydning for børnenes succes senere i livet. De, der havde været 15 elever i en klasse i stedet for 22, havde også større tilbøjelighed til at komme på universitetet, især når det drejede sig om børn med problemer.

»Et studie som dette fremhæver, hvor vigtig børnehaveklassen og anden tidlig uddannelse har for elever og for deres resultater senere i livet, ikke kun i forbindelse med den enkelte elev men også i forbindelse med ulighed eleverne imellem,« siger John Friedman.

Undersøgelsen blev præsenteret på en konference i Cambridge i Massachusetts.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.