Styrketræning kan måske bremse sklerose
Kilde: 
01 august 2017

Styrketræning kan sandsynligvis bremse udviklingen af sklerose. Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Tidligere har man troet, at træning forværrede sygdommen. Senere har man fundet ud af, at træning kan mindske symptomerne på sygdommen. Men nu tyder forskningen på, at sygdommen endda kan bremses ved at dyrke motion, skriver Aarhus Universitet i pressemeddelelsen.

»De seneste 15 år har vi vidst, at fysisk træning ikke skader personer med sklerose, men i stedet har positive effekter på eksempelvis gangfunktionen, den hyppige træthed samt muskelstyrken og konditionen, som ellers ofte er forringet. Men at fysisk træning også ser ud til at have en beskyttende effekt på hjernen hos personer med sklerose, er ny og vigtig viden,« fortæller lektor Ulrik Dalgas fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, som er en af forskerne bag undersøgelsen, i pressemeddelelsen.

Undersøgelsen tyder på, at motion har positive effekter på hjernen, udover hvad medicin kan gøre.

Hos sklerosepatienter skrumper hjernen hurtigere end normalt. Men undersøgelsen viste, at hjernen skrumpede mindre hos patienter, der trænede, end hos dem, der ikke trænede. Og flere mindre hjerneområder begyndte endda at vokse som følge af træningen.

Forskningen er stadig i et tidligt stadie, og Ulrik Dalgas fra Aarhus Universitet understreger, at der skal flere undersøgelser til at klarlægge, hvad der egentlig sker, når patienterne træner.

Samtidig er der heller ikke noget, der tyder på, at styrketræning  kan bremse sygdommen alene:

»Det er ikke realistisk at forestille sig at udfase medicin til fordel for træning. Men undersøgelsen peger på, at målrettet styrketræning kan være et langt vigtigere supplement i behandlingen, end man hidtil har vurderet. Det aspekt bør vi få afdækket fuldt ud,« fortæller Ulrik Dalgas i pressemeddelelsen.

Undersøgelsen er lavet i et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og University Medical Center Eppendorf i Hamborg, og resultaterne er offentliggjort i det videnskabelig tidsskrift Multiple Sclerosis Journal.

eh

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.