Stukket af 200 myg: Forskere forsøger at fremstille ny malariavaccine
carolina reids arm der er stukket af 200 myg

Efter at være blevet stukket af 200 myg hævede en af testpersonerne, Carolina Reids, arm gevaldigt. (Foto: Carolina Reid)

Efter at være blevet stukket af 200 myg hævede en af testpersonerne, Carolina Reids, arm gevaldigt. (Foto: Carolina Reid)

Kilde: 
29 september 2022

Forskere estimerer, at flere end 240 millioner mennesker bliver smittet med malaria hvert år, og at det leder til flere end 600.000 dødsfald.

I 2021 kom verdens første malariavaccine, men med en effektivitetsgrad på kun 30-40 procent. Derfor arbejder forskere på at finde alternativer, og nu har de fundet en unik måde at gøre det på.

I et studie, der er blevet publiceret i tidsskriftet Science Transnational Medicine, kan man således læse, at forskere fra University of Washington er i gang med at teste en ny malariavaccine, hvor vaccinekanylen er blevet byttet ud med en af naturens egne kanyler: myggen.

Det skriver NPR.

26 testpersoner fik placeret æsker med 200 malariainficerede, sultne myg på en af deres arme, så myggene kunne slukke tørsten. 

Det kan måske virke temmelig bizart, men metoden giver faktisk god mening. Det er i virkeligheden bare en billigere måde at teste vacciner på. 

Det betyder nemlig, at forskerne ikke behøver at bruge tid og penge på at give deres vacciner ved hjælp af kanyler. 

myg suger blod pa hud

Når de genmodificerede myg får kroppen til at producere antistoffer, fungerer det som en vaccine. Immunforsvaret bliver forberedt på, at kroppen bliver ramt af ægte malaria. (Foto: Shutterstock)

»Vi bruger myggene som 1.000 små flyvende kanyler,« forklarer Sean Murphy, der er en af forskerne bag studiet, til NPR.

Myggene fra forsøget er allerede blevet inficeret med parasitter, der giver malaria. Forskerne har dog genmodificeret parasitterne, så de ikke gør mennesker syge, men kroppen producerer stadig antistoffer rettet mod den svage parasit.

De genmodificerede parasitter beskyttede akkurat halvdelen af de deltagere, som blev inficeret med malaria, i nogle få måneder.

Når det på et tidspunkt lykkes forskerne at finde en effektiv malariavaccine, skal den dog ikke gives med 200 mygs hjælp. Når de når det stadie, skal de udvikle en fremgangsmåde, så vaccinen kan gives med kanyler.

jso

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.