Studier: Light-produkter gør dig ikke slankere
Kilde: 
17 juli 2017

Coca Cola Light, yoghurt med kunstige sødestoffer, sukkerfrit slik. Mulighederne er mange, hvis man vil undgå sukker i sin mad.

Men de sødestoffer, der er tilsat som substitut, er ikke bedre end de kalorier, man undgår, skriver NPR.org

Der er ellers en tendens til, at folk, der gerne vil vælge en sundere linje, tager de sukkerfrie produkter frem for de sukkerholdige for at undgå kalorier, vægtøgning og de følgesygdomme, der kommer med. 

Men det er altså ikke nødvendigvis en god nyhed for helbredet at vælge sukker fra. Det er konklusionen i en ny forskningsgennemgang publiceret i Canadian Medical Association Journal, der kigger på konklusionerne i 37 forskellige studier om emnet. 

Forskerne kan nemlig se, at der ikke er nogen solide data, der indikerer, at de kunstige sødemidler har en gavnlig effekt på vægttab. Faktisk viser observationsstudier derimod, at folk, der spiser sødemidlerne, oftere oplever helbredskvaler senere i livet.

Der er dog ikke fundet en direkte sammenhæng mellem sødemidlerne og helbredsproblemerne. 

»Vi var især interesserede i de personer, der ikke indtager disse produkter for at tabe sig, men fordi de gennem mange år har troet, de er et sundere valg,« siger Meghan Azad, der er førsteforfatter på gennemgangen og videnskabelig assistent på University of Manitoba i Canada, til NPR.org. Hun fortsætter:

»Der er ingen tydelig fordel i forhold til vægttab, og der er en potentiel sammenhæng med øget vægt, diabetes og andre hjerte-kar-sygdomme.« 

Studierne, som forskerne har kigget på, er af to forskellige slags. Syv af dem er tilfældigt udtrukne prøver på i alt 1.000 personer, der har fået enten sødestof eller sukker og efterfølgende er blevet fulgt for at undersøge påvirkningen.

De 30 andre var observationsstudier, der har fulgt i alt 407.000 menneskers vaner og helbred over længere tid, men med større risiko for, at flere ting har påvirket resultaterne. 

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.