Studie: Vi kan forhindre 50.000 dødsfald årligt i Europa ved at begrænse luftforurening
luftforurening_theguardian

Ved at nedbringe luftforurening kan forhindre over 50.000 dødsfald årligt, viser et nyt studie. 

Ved at nedbringe luftforurening kan forhindre over 50.000 dødsfald årligt, viser et nyt studie. 

Kilde: 
21 januar 2021

Hvis Europa får bragt luftforureningen ned på WHO’s anbefalede niveauer, vil det kunne forhindre mere end 50.000 dødsfald om året.

Det skriver The Guardian på baggrund af et nyt studie, der netop er udgivet i Lancet Planetary Health Journal og har inddraget knap 1.000 byer på tværs af Europa.

Særligt er det store byer med et travlt byliv og et stort energiforbrug, der er hotspots for helbredsproblemer, som kan knyttes til luftforurening, skriver det britiske medie.  

»Når vi afbrænder fossile brændsler ved høje temperaturer, omdannes frit kvælstof fra den omgivende luft til kvælstofoxiderne NO og NO2. Disse to gasarter omdannes efter noget tid til fine partikler i atmosfæren. Derved bidrager disse udledninger ligeledes til koncentrationen af fine artikler, som vi kan indånde og få ned i lungerne,« har Ole Hertel, professor ved Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet, tidligere forklaret til Videnskab.dk. 

WHO's anbefaling

WHO anbefaler, at fine partikler (PM2,5) ikke overstiger 10 mikrogram per kubikmeter luft, gennemsnitligt årligt. For kvælstofdioxid (NO2) er tærsklen, der ikke overskrides, 40 μg / m3.

Kilde: The Guardian/ WHO. 

»Vi har brug for en hurtig omstilling fra privat motoriseret trafik til mere offentlig transport, plus en reduktion af emissioner fra industri, lufthavne og havne,« siger Sasha Khomenko fra Barcelona Institue for Global Health, der er medforfatter på studiet, til The Guardian. 

Ifølge The Guardian har forskerne gjort brug af byspecifikke data og luftforureningsmodeller, der er blevet kombineret med dødelighedstal.

På den baggrund lavede forskerne en liste over dødelighed i byerne, der rangerede specifikke byer, alt efter hvor slemt det står til med luftforureningen.  

Generelt varierer andelen af luftforurening meget fra by til by. Men særligt slemt står det til i byer i det nordlige Italien, i Polen og Tjekkiet, der har den højeste dødelighedsbyrde, skriver The Guardian.  

De italienske byer Brescia, Bergamo og Vicenza var inden for top fem for PM2.5-koncentrationer.

København ligger på linje med byer som Hamburg, Munchen, Madrid og Lissabon, og det er i den lavere ende af skalaen. 

Bedst ser det imidlertid ud i blandt andet Tromsø i Norge, Umeå i Sverige og den islandske hovedstad, Reykjavik.

I gennemsnit blev 84 procent af befolkningen i de undersøgte byer udsat for PM2,5-niveauer over WHO's retningslinjer. Ni procent blev udsat for NO2-niveauer, der var højere end anbefalet, ifølge The Guardian. 

Studiet er udgivet i Lancet Planetary Health Journal.

nan

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.