Studie: Tinder-brugere har dårlig selvtillid
Kilde: 
08 august 2016

Hvis du er blandt de tusindsvis af danskere, som har en Tinder-profil bør du måske overveje at holde en pause fra at 'swipe' til højre og venstre. I hvert fald hvis du lider af dårlig selvtillid. 

Tinderbrugere har nemlig en dårligere selvopfattelse, er mere utilfredse med deres krop og har i højere grad tendens til at objektivere deres udseende, end dem der ikke bruger datingapp'en, viser ny forskning ifølge theguardian.com

Det nye studie blev præsenteret ved den årlige konference afholdt af American Psychological Association.

»Folk lever i en urealistisk verden, hvor de danner uopnåelige idealer og forventninger, som ikke kan imødekommes. Det skaber et 24/7 konstant behov for varetagelse af indtryk og udseende,« siger Jessica Strübel, som er adjunkt ved University of North Texas og hovedforfatter på studiet, ifølge theguardian.com.

Både mandlige og kvindelige Tinderbrugere var ramt af dårlig selvtillid og utilfredshed med deres kroppe. Men mænd med en Tinderprofil berettede om de laveste niveauer af selværd, viser det nye studie. Det bakker op om det voksende bevismateriale på, at sociale forventninger om skønhed og stress som følge af dating ikke er begrænset til kvinder.  

Studiet er baseret på 1317 studerende fra to amerikanske universiteter, hvoraf 70 kvinder og 32 mænd brugte Tinder. Alle forsøgspersoner skulle vurdere skam over og tilfredshed med deres krop, objektivering og egenkontrol af udseende samt deres udseende i forhold til andres. De skulle herudover svare på spørgsmål om, i hvilken grad de indordnede sig efter disse følelser og spørgsmål om deres overordnede selvværd. 

Eksperter på området påpeger dog, at det nye studies stikprøvestørrelse er ret lille i forhold til de omkring 50 millioner Tinderbrugere på globalt plan. Studiet undersøgte desuden ikke nærmere, om folk med dårlig selvtillid er uforholdmæssigt tiltrukket af Tinder, eller om det er app'en som påvirker deres selvværd. 

»Disse første resultater advarer os et muligt negativt forhold mellem selvværd og Tinder, og der er bestemt brug for mere forskning,« siger klinisk psykolog Lisa Orban, som ikke er medforfatter på studiet, ifølge theguardian.com

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.