Studie: Selv lette aktiviteter, som rengøring af hjemmet, kan holde hjernen ung
Kilde: 
24 april 2019

Lidt har også ret, lyder et gammelt ordsprog, og nu peger ny forskning på, at det også gælder, når man vil forsøge at holde sin hjerne ung og frisk.

Selv lette aktiviteter, som det at udføre huslige pligter, er tilsyneladende med til at bremse aldringen af hjernen, skriver the Guardian

Resultaterne går ikke imod vores viden om sundhedseffekten af moderate til hårde fysiske aktiviteter, siger studiets førsteforfatter Nicole Spartarno fra Boston University.

»Vi føjer blot til den viden ved at foreslå, at lettere fysiske aktiviteter også kan være vigtige, især for hjernen,« siger hun  til the Guardian.

LÆS OGSÅ: Mænds hjerner ældes hurtigere end kvinders

Det internationale forskerhold, der står bag resultaterne, har analyseret data fra 2.354 voksne amerikanere, der har båret en aktivitets-tracker i mindst 3 dage samt fået deres hjerner skannet.

Ved hjælp af skanningerne har forskerne udregnet forsøgsdeltagernes hjerne-volumen.

Ens hjerne-volumen, mener man, hænger sammen med ens aldring: 

Omkring 0,2 procent af hjernens volumen forsvinder årligt, efter man er fyldt 60. 

LÆS OGSÅ: Bliver alle hjerne gamle?

Forskerne har taget højde for faktorer som køn, rygning og alder og fundet, at:

  • hver ekstra time med let fysisk aktivitet om dagen hang sammen med 0,22 procent større hjerne-volumen
  • de, der gik mindst 10.000 skridt om dagen, havde 0,35 procent større hjerne-volumen end dem, der i gennemsnit gik færre end 5.000 skridt om dagen

Det sidste svarer til en forskel på 1,75 års aldring af hjernen.

Resultaterne peger også på, at moderat til hård fysisk aktivitet hænger sammen med større hjernevolumen. Forskerne kan dog ikke afvise, at det skyldes, at de, der dyrker moderate og hårde aktiviteter, også dyrker flere lette aktiviteter.

Forskerne tilføjer desuden, at tid brugt på at sidde stille ikke nødvendigvis vil være spildt - især hvis folk er involveret i en opgave, der kræver en masse tænkning. 

LÆS OGSÅ: Lavtsuddannedes hjerner ældes hurtigere

Professor Emmanuel Stamatakis forsker i fysisk aktivitet, livsstil og befolkningssunhed ved University of Sydney, Australien. Han har ikke været en del af det nye studie, men han har læst det.

Studiets budskab bakker han op om, men samtidig siger han til the Guardian, at der ikke ses en biologisk grund til, at moderat til hård aktivitet skulle have en mindre effekt på aldring af hjernen end de lette aktiviteter.

Andre svagheder ved studiet er, at det dækker over en begrænset tidsudstrakning, forsøgsdeltagerne er primært hvide, og så kan studiet ikke bevise en årsagssammenhæng. Det kan nemlig omvendt også tænkes, at mennesker med større aldring af hjernen bevæger sig mindre.

LÆS OGSÅ: Fedtrig kost bremser aldring af hjernen

LÆS OGSÅ: Status: Det ved forskerne om aldringens mysterier

Du kan se hele studiet ved Jama Network Open.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.