Studie: Psykedeliske 'trips' minder på mange måder om religiøse oplevelser
Psykedeliske svampe religiøse sprituelle

Psilocybin - også kendt som magiske svampe - sender dig ud på et psykedelisk 'trip', der i visse tilfælde kan minde om en religiøs eller spirituel oplevelse, ifølge et nyt finsk studie. (Foto: Shutterstock).

Psilocybin - også kendt som magiske svampe - sender dig ud på et psykedelisk 'trip', der i visse tilfælde kan minde om en religiøs eller spirituel oplevelse, ifølge et nyt finsk studie. (Foto: Shutterstock).

Kilde: 
09 september 2020

Der kan ske to ting, hvis du kaster dig ud i at eksperimentere med psykedeliske stoffer.

Enten føles det godt, eller også kan du komme ud for et ‘bad trip’, der virker ubehageligt og til tider skræmmende.

Et forskerhold har sat sig for at finde ud af, hvorfor nogle mennesker får positive oplevelser, mens andre får negative.

I et forsøg spurgte forskerne ind til 288 personers erfaringer med psykedeliske stoffer, og ifølge deres studie, kan religiøse eller ‘mystiske’ oplevelser, mens man var på stoffer, spille en vigtig rolle for oplevelsen.

På nogle mennesker kan det at være høj på stoffer vække de samme følelser som det at opleve noget spirituelt. I så fald vil oplevelsen føles positiv. Det skriver Science Alert.

Ifølge Science Alert kan studiet være med til at give viden om, hvordan stoffer som LSD og psilocybin - måske bedre kendt som magiske svampe - kan føre til en form for religiøse oplevelser.

I det finske studie gjorde forskerne brug af spørgeskemaet ‘Revised Mystical Experiences Questionnaire' (MEQ30), hvor man stiller deltagerne 30 spørgsmål om deres følelser og oplevelser, mens de er på psykedeliske stoffer.

»Dem med komplette ‘mystiske’ oplevelser fortalte, at de efterfølgende følte en mere positiv forandring i deres liv, hvorimod den anden gruppe ikke havde den samme erfaring,« skriver forskerne fra Tampere University i Finland i deres udgivelse.

En vigtig indsigelse i studiet er, at svarene kom fra selvrapportering - det vil sige, at deltagerne selv fortalte om sine oplevelser. Det kan betyde, at de har husket forkert eller givet forkerte fakta.

Samtidig skal det nævnes, at flere af deltagernes psykedeliske oplevelser var indtruffet for lang tid siden, skriver Science Alert.

I fremtidige studier vil forskerne kigge nærmere på, om de spirituelle oplevelser under et trip påvirkes af kultur og kontekst.

Resultaterne er blevet udgivet i the Journal of Psychoactive Drugs.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.