Studie peger på øget dødelighed blandt B-mennesker
13 april 2018

Dårligt nyt for syvsoverne derude: Et britisk/amerikansk studie peger på, at en forskudt døgnrytme kan være forbundet med tidlig død samt andre negative faktorer, skriver det amerikanske Northwestern University i en pressemeddelelse.

Det er forskernes udmelding, som bygger på et registerstudie med data fra omkring en halv million menneske.

Analysen viser, at B-mennesker – folk der går sent i seng og har svært ved at komme op om morgenen – har 10 procent større risiko for at dø tidligt end deres morgenfriske modstykker.

Forskerne bygger deres vurdering på, at B-mennesker generelt er mere usunde og i højere grad lider af metabolisk relaterede sygdomme (f.eks. type 2 diabetes), psykiske sygdomme og hjertesygdomme.

»Det er et folkesundhedsproblem, der ikke længere kan ignoreres,« siger Malcom von Schantz, professor i kronobiologi ved University of Surrey, der er en af forskerne bag studiet, i pressemeddelelsen.

Kristen Knutson, lektor i neurologi på Northwestern University Feinberg School of Medicine, og medforfatter på studiet, fortæller, at nogle mennesker kan have et anderledes biologisk ur end andre og derfor ikke er gearet til en tilværelse indrettet til A-mennesker.

Studiet er et registerstudie, og det kan derfor ikke påvise en årsagssammenhæng mellem den tidligere død og det at være B-menneske, og det kan ikke afsløre, hvad årsagen til sammenfaldet kunne være.

Det kan derfor for eksempel ikke sige, at det er søvnmønstrene i sig selv, der fremskynder døden. Måske har B-mennesker noget andet tilfælles, der spiller ind. 

Det kan også være, at helbredsproblemerne opstod, før folk blev til B-mennesker. Altså at nogle i forvejen har haft sygdomme eller usunde vaner, der har ført til, at de går sent i seng og sover længe. 

Studiet er publiceret i Chronobiology International.

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.