Studie med optisk illusion peger på, at folk med depression ser verden anderledes
depression ser verden anderledes

Depression påvirker muligvis helt bogstaveligt, hvordan vi opfatter verden. (Foto: Shutterstock)

Depression påvirker muligvis helt bogstaveligt, hvordan vi opfatter verden. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
31 marts 2021

Ifølge et nyt studie lader depression til at påvirke, hvordan vi rent visuelt opfatter verden.

Det skriver ScienceAlert.

Forskerne bag studiet ønskede at se, hvordan hjernebarken (cortex), som er der, hvor signalerne fra vores sanser behandles, håndterede en optisk illusion.

Eksperimentet blev udført på 111 personer, som oplevede større depressive episoder, og 29 personer, som ikke var deprimerede.

Den centrale del af studiet var en optisk illusion, hvor firkanter af identisk lysstyrke og kontrast blev sat oven på forskellige baggrunde, hvilket som regel er nok til at snyde hjernen til at tro, at de ellers identiske firkanter ser forskellige ud.

»Hvad der rigtigt overraskede os var, at deprimerede patienter opfattede kontrasten i billederne forskelligt fra ikke-deprimerede personer,« fortæller psykolog Viljami Salmela, ifølge ScienceAlert.

Den optiske illusion fra studiet. A- og B-firkanterne er ens, selvom de fremstår forskellige. Det samme med C- og D-firkanterne. (Billede: Salmela et al./Journal of Psychiatry & Neuroscience., 2021)

Særligt er det hjernens evne til at opfatte kontraster, som lader til at blive negativt påvirket af depression.

De deprimerede personer blev oftere snydt af kontrastdelen i illusionen (C og D) og opfattede de to firkanter som værende forskellige, mens begge grupper var lige påvirkede af lysstyrkedelen, skriver ScienceAlert.

Forskerne spekulerer på, om det kan være, fordi kontrastsignalet, som sendes fra øjets nethinde til hjernebarken, er svagere hos deprimerede mennesker, men det kræver yderligere forskning at fastslå.

To forbehold for studiets resultater er, at det blev ikke lavet med samtidige hjerneskanninger af forsøgsdeltagerne, men at dataene hviler på deltagernes egne meldinger, samt at depressionsmedicinen, patienterne modtager, potentielt kan påvirke, hvordan hjernen opfatter visuel information.

Man har dog tidligere set lignende resultater hos folk med skizofreni og bipolar affektiv sindslidelse, skriver ScienceAlert.

Forskerne håber, at denne nye viden om, hvordan deprimerede personers hjerner opfatter visuel information, kan hjælpe med at forbedre fremtidige behandlinger.

Studiet blev offentliggjort i tidsskriftet Journal of Psychiatry & Neuroscience.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.