Studie har målt: Misinformation på Twitter fører til større skepsis overfor vacciner
Misinformation Twitter Skepsis Vaccine

Jo større mængden af misinformation på Twitter var fra 2018 til 2019, jo større var skepsis mod vacciner, viser et nyt studie. (Foto: Shutterstock).

Jo større mængden af misinformation på Twitter var fra 2018 til 2019, jo større var skepsis mod vacciner, viser et nyt studie. (Foto: Shutterstock).

18 januar 2021

Vildledende information om vacciner på Twitter øger befolkningens skepsis mod vacciner og fører til, at færre mennesker bliver vaccineret, viser et nyt studie.

I studiet, der er publiceret i tidsskriftet BMJ Global Health, analyserede forskere diverse Twitter-opdateringer om vaccinerelaterede temaer fra 2018 til 2019. Det skriver Tidsskrift for Den norske legeforening.

Herefter koblede forskerne analyserne med datasæt, der målte, hvordan sociale medier førte til politisk handling, samt hvor meget udenlandsk propaganda udbredte sig i det enkelte land.

Her kunne forskerne måle, at brugen af sociale medier til at mobilisere politisk handling hang sammen med en øget sandsynlighed for, at befolkningen var utrygge overfor vacciner.

Jo mere misinformation der var på de sociale medier, jo større var faldet i antallet af vaccinemodtagere.

»Studiet er vigtigt og relevant, når man tænker på, at vi befinder os midt i en pandemi,« siger Victor Chumhutu, der er adjunkt ved det psykologiske fakultet ved Universitet i Bergen i Norge, til tidsskriftet for den norske legeforening.

Han tilføjer, at der skal være tillid til et vaccineprogram mod COVID-19 blandt befolkningen, før det har en effekt.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.