Studie gør op med myte: Bakterierne på din tandbørste kommer ikke fra dit toilet, men din mund
Tandbørste Mikrober Sundhed

Nyt studie viser, at bakterierne på din tandbørste i langt de største tilfælde kommer fra din mund. (Foto: Shutterstock)

Nyt studie viser, at bakterierne på din tandbørste i langt de største tilfælde kommer fra din mund. (Foto: Shutterstock)

15 februar 2021

Er din tandbørste fyldt med bakterier fra toiletkummen, der har spredt sig via mikroskopiske dråber, efter der er blevet skyllet ud?

Det er ikke en rar tanke.

Men britiske forskere har nu undersøgt sagen, og heldigvis er der gode nyheder.

Lige meget om din tandbørste står i en kop ved vasken eller i et lukket skab, er mikrobakterierne på tandbørsten i langt de fleste tilfælde de samme som dem, der er i din mund eller på din hud.

Forskere fra Northwestern University i Illinois i USA har kaldt studiet for ’Operation Pottymouth’ og har kigget nærmere på brugte tandbørster.

»Jeg siger ikke, at der ikke kan komme mikroskopiske partikler på en tandbørste, når man skyller ud, men baseret på, hvad vi kan se ud fra studiet, kommer langt størstedelen af mikrober på din tandbørste oprindeligt fra din mund,« siger Erica Hartmann, der er adjunkt i miljøteknologi og medforfatter bag studiet, i en pressemeddelelse og tilføjer:

»Din mund og din mave er ikke totalt adskilte ’øer’. Nogle mikrober findes både i maven og i munden – og dermed også på tandbørsten, Men igen, så kommer disse mikrober formentlig oprindeligt fra din mund«.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Microbiome.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.