Studie: Fysioterapi virker ikke på forstuvede ankler
Et canadisk studie hævder, at fysioterapi ikke gør den store forskel på patienter med forstuvede ankler. Dansk forsker mener, at man hverken kan konkludere det ene eller det andet ud fra resultaterne.

Fysioterapi hjælper ikke på ankelforstuvninger, konkluderer canadisk studie. Men dansk forsker er skeptisk overfor den konklusion. (Foto: Shutterstock).

Fysioterapi hjælper ikke på ankelforstuvninger, konkluderer canadisk studie. Men dansk forsker er skeptisk overfor den konklusion. (Foto: Shutterstock).

Forstuvninger i anklen er en af de mest udbredte skader i den fysisk aktive del af befolkningen, og der findes utallige gode råd til, hvordan de skal behandles.

Fysioterapi er en af behandlingsmetoderne, der bruges til den hyppige sportsskade, men et canadisk studie, netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift British Medical Journal BMJ, fastslår, at fysioterapi ikke gør den store forskel for patienter med forstuvet ankel.

Forskere under ledelse af professor Robert Brison, fra Queen’s University i Kingston, Canada har overvåget behandlingsforløb for 503 patienter i alderen 16-79, som blev delt i to grupper.

  • Én som alene fik almindelig behandling.
  • Én som fik supplerende, superviseret fysioterapi oven i.

»Vores forsøg viser, at … fysioterapi, som beskrevet, ikke giver klinisk vigtige forbedringer i håndteringen af ankelforstuvninger hos almindelige patienter, der søger akut hjælp,« lyder det i konklusionen.

Dansk forsker: For hårdt trukket op

De to grupper fik altså begge den klassiske behandling, nemlig beskyttelse af det udsatte område, ro, nedkøling, trykforbinding og opfordring om at holde anklen hævet.

Derudover fik den ene gruppe altså en overvåget behandling med overvåget fysioterapi med øvelser i op til 7 gange 30 minutters øvelsespas, men altså – ifølge undersøgelsen – uden den store målbare forskel på de tro grupper.

Forstuvning forstuvet ankel fysioterapi effekt

Virker fysioterapi eller ej på forstuvede ankler? Nyt studie kan ikke ikke få øje på effekten. (Foto: Boldie/Wikimedia Commons)

Undersøgelsens skarpe konklusioner holder dog ikke helt, lyder det fra den anden side af bordet:

Mette Zebis, der har en ph.d. i humanfysiologi og idræt og er docent på Institut for Fysioterapi og Ergoterapi på Professionshøjskolen Metropol, der udbyder fysioterapeutuddannelsen, mener dog ikke, at man kan konkludere, at fysioterapi er uvirksomt på baggrund af studiet.

»Jeg synes, at den konklusion er for hårdt trukket op. De kan ikke sige, at det er bedre at få fysioterapi, men heller ikke, at det modsatte er tilfældet. Endvidere indikerer studiet at folk under 30 år har en positiv effekt af superviseret fysioterapi,« siger Mette Zebis.

Kolliderer med tidligere undersøgelser

Hun mener, at artiklen understreger behovet for yderligere forskning på området.

»Problemet er, at de ikke fortæller, hvilke øvelser der er brugt, og det ser ud, som om at der er en vis individualitet i behandlingen. Dette studie kan ikke bruges til at konkludere at superviseret fysioterapi generelt ikke fungerer,« siger Mette Zebis.

BMJ har brugt lederpladsen på undersøgelsen, og lederskribenten fremhæver, at der ikke ser ud til at være forskel på de to gruppers fremgang, men understreger også, at det kolliderer med, hvad man hidtil har set af forskningsresultater på området.

Blandt andet har analyser ifølge lederen tidligere vist, at mere end 900 minutters øvelser har medvirket til en lavere gentagelsesfrekvens af ankelskader.

Forstuvning forstuvet ankel fysioterapi effekt

En forstuvning er, når der i forbindelse med et vrid i anklen opstår en skade på ledbåndene i ankelen - ofte i forbindelse med idræt. (Foto: Shutterstock)

Mere forskning er nødvendig

Patienterne i den canadiske undersøgelse har maksimalt haft 7 gange 30 minutters superviseret fysioterapi.

»Og da vi reelt ikke ved, hvilken fysioterapi, der er givet, så er det svært at konkludere noget præcist. Du kan sige, at undersøgelsen ikke beviser, at fysioterapien virker, men den beviser heller ikke, at det ikke virker. Det er en meget bred pensel, de har malet med,« siger Mette Zebis.

BMJ’s lederskribent mener også, at studiet først og fremmest er vigtigt, fordi der kan bygges videre på det.

»Fremtidig forskning må gøre mere for at identificere den optimale dosis af øvelser i behandlingen af lette og moderate ankelforstuvninger,« skriver lederskribent Chris Bleakley.

Det er Mette Zebis helt enig i.

»Der er evidens for, at superviseret fysioterapi virker i behandlingen af akutte ankelskader, men vi kan sagtens blive klogere på, i hvilken grad man skal målrette specifikke øvelser til specifikke patientgrupper,« siger Mette Zebis.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: