Studie forbinder usund graviditet med højere risiko for ADHD
Kilde: 
18 august 2016

 

Forskere fra King's College London og University of Bristol har undersøgt sammenhængen mellem en fed og sukkerrig diæt under graviditeten og øget risiko for ADHD-symptomer og andre adfærdsvanskeligheder hos børn. Det skriver den engelske avis The Guardian.

Studiet, hvor forskerne sammenlignede 83 børn med adfærdsvanskeligheder med 81 børn uden, viste, at en usund graviditetskost med masser af slik og bearbejdet mad kan føre til DNA-forandringer (methylering) i et bestemt gen, IGF2, som påvirker udviklingen af hjerneområder med relation til ADHD.

Læs også: ADHD og autisme kan opdages allerede før 2-års-alderen

Der viste sig at være en sammenhæng mellem en fed og sukkerrig graviditetskost og en høj IGF2-methylering, ligesom der var sammenhæng mellem høj IGF2-methylering og ADHD-symptomer hos børn mellem syv og 13 år, som allerede fra en tidlig alder havde udvist adfærdsvanskeligheder, fx ved at lyve og slås meget.

Professor Edward Barker fra King's College London er medforfatter på studiet, som er trykt i Journal of Child Psychology and Psychiatry. Han understreger, at forældre med ADHD-børn ikke bør bebrejde sig selv, eftersom kosten blot er én af adskillige faktorer.

»ADHD og adfærdsvanskeligheder er komplekse psykiatriske problemer, der afhænger af mange faktorer. Diæt kan være en vigtig faktor, men det vil under alle omstændigheder være én blandt flere risici,« siger han ifølge The Guardian.

Han understreger desuden, at resultaterne skal efterprøves i større studier, før man kan fastslå, at der er en direkte årsagssammenhæng.

Læs også: Børn med ADHD bør have testdiæt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.