Studie finder ingen fare ved at vaccinere gravide mod HPV
30 marts 2017

Stort dansk studie kaster nyt lys over HPV-vaccines effekt på graviditeten. 

Generelt anbefales HPV-vaccinen ikke til gravide kvinder. Men da vaccinen anbefales til alle piger og unge kvinder, er det ikke utænkeligt, at kvinder i ikke-planlagte eller ikke-opdagede graviditeter er blevet vaccineret mod HPV. 

Denne gruppe kvinder bliver dog af etiske årsager ikke brugt i kliniske forsøg, og derfor har det været meget svært at lave undersøgelser på, hvordan HPV-vaccinen påvirker gravide kvinder.  

Nu har Afdeling for Epidemiologisk Forskning ved Statens Serum Institut dog sat sig ned og set på tallene for kvinder, der har fået en HPV-vaccine, mens de ubevidst har været gravide.

Og det har givet et opløftende svar.

Vaccination mod HPV tidligt i graviditeten er nemlig ikke forbundet med en øget risiko for spontan abort, dødfødsel, lav fødselsvægt, for tidlig fødsel eller misdannelser. Det er resultaterne af studiet, skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelse.

De danske forskere tog udgangspunkt i alle graviditeter i Danmark i perioden fra oktober 2006 til og med november 2013; i alt mere end 580.000 graviditeter.

De identificerede 1.774 graviditeter med HPV-vaccinering i graviditeten.

Ved at sammenligne disse med gravide kvinder uden HPV-vaccinering i graviditeten kunne forskerne afgøre, om der var en øget risiko for spontan abort, dødfødsel, lav fødselsvægt, for tidlig fødsel eller misdannelser. 

Resultatet var klart. Der var ingen signifikant øgede risici for disse alvorlige graviditets- og fødselsudfald forbundet med HPV-vaccination i graviditeten. 

»Selvom vores studie er det hidtil største af sin art, bør vores resultater selvfølgelig vurderes i lyset af, at det heldigvis er yderst sjældent, at gravide bliver HPV-vaccineret i Danmark, og det sætter selvfølgelig en begrænsning for, hvor skråsikre vi kan være i vores konklusioner,«  fortæller seniorforsker Anders Hviid, der er en af forfatterne bag undersøgelsen, i pressemeddelsen.

Studiet giver ny viden til de praktiserende læger og deres patienter, der er kommet i en situation, hvor HPV-vaccination fejlagtigt er blevet anvendt i graviditeten. 

»Det konkrete studie er betryggende og er endnu et eksempel på et studie, der næsten kun kan udføres i et land som Danmark, hvor vores sundhedsregistre giver forskere adgang til store mængder af data, hvis lige ikke er tilgængeligt mange andre steder i verden,« siger direktøren for Statens Serum Institut, Mads Melbye i pressemeddelsen.

Studiet er publiceret i det anerkendte medicinske tidsskrift The New England Journal of Medicine.

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.