Studie: Chokolade kan reducere risikoen for demens
Kilde: 
12 august 2016

De fleste forbinder måske hjernetræning med panderynker, sudoku og husketeknikker. Men nu viser et nyt studie, at der findes en meget lettere og mere velsmagende vej til en sund hjerne. Chokolade kan nemlig forebygge demens hos personer over 60 år, skriver Norges nyhedsmedie NTB.

Opdagelsen er gjort af portugisiske forskere fra Universitetet i Porto og Lisboa, som har opdaget chokoladens forebyggende effekt på demens og andre kognitionslidelser hos ældre.

Studiet er udgivet i Journal of Alzheimers Disease.

Ældre, der spiser chokolade, får sundere hjerner

I alt deltog 531 personer på over 65 år i undersøgelsen, der blandt andet testede de ældres evne til at opfatte, behandle og benytte sig af ny information.

Her viste det sig, at 43 procent af de ældre, som havde spist chokolade det sidste år, før studiet begyndte, havde 40 procent lavere risiko for at udvikle demens og andre kognitive lidelser.

Undersøgelsen tog også højde for de ældres generelle helbred, alder, uddannelsesbaggrund, ryge- og alkoholvaner.

Kakaobønnen forbygger demens

Man har længe kendt til kakaobønnens øjeblikkelige positive effekt på hjernen, men at chokolade kan have en langtidsvirkende effekt på hjernen er nyt:

»Risikoen for demens og andre kognitionssygdomme bliver stærkt reduceret,« forklarer overlæge Hårvard Bentsen fra Senter for Psykofarmakologi på Diakonhjemmet-sykehus i Oslo til NTB.

Han er specialist i psykiatri og klinisk farmakologi og forsker i, hvordan kost påvirker hjernen.

Chokolade forhindrer kroppens forfald

Men hvorfor virker den lækre chokolade på vores hjerner?

Kakaobønnen indeholder antioxidanter, som man også kan finde i kaffe.

Antioxidanter holder vores hjerner unge og sunde og gør aldringsprocessen langsommere, og derfor virker chokoladen forebyggende mod demens.

I undersøgelsen skelnes der hverken mellem mørk eller lys chokolade eller, hvor meget sukker eller mælk der er i.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.