Studie: At betro sig til en ven er den bedste måde at forebygge depression
depression venner hvad virker motion betro sig samtale

Det er altid godt at have nogen at dele sine følelser med, særligt når de er svære (Foto: Shutterstock)

Det er altid godt at have nogen at dele sine følelser med, særligt når de er svære (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
25 august 2020

Et nyt amerikansk studie – som bruger britiske data – har kortlagt hvilke vaner og uvaner, der kan henholdsvis afhjælpe eller forværre depression. Bedst er det, at tale om sine følelser og problemer med venner og familie.

Det skriver Science Alert.

Forskerne bag studiet har gennemtrawlet patientdata fra 100.000 briter, hvor de har fokuseret på mere end 100 kendte risikofaktorer, som kan føre til depression, heriblandt social interaktion, mediebrug, søvnrytme, kost, og fysisk aktivitet.

Og resultatet er klart: Sociale forbindelser og social sammenhæng, er langt det mest effektive middel til ikke blot at bekæmpe, men også forebygge depression. Næstbedst er fysisk aktivitet.

Da årsagerne til, og effekterne af, depression ofte er uklare og forbundet med både hinanden og andre faktorer, har det været en udfordring at kortlægge dem, skriver Science Alert.

For at mindske menneskelige fejlslutninger i deres analyse af dataene brugte forskerne metoden ’mendelsk randomisering’ til at sortere faktorerne og påvise årsagssammenhæng.

»Disse faktorer er mere relevante end nogensinde, i en tid præget af social distancering og adskillelse fra venner og familie,« fortæller psykiater Jordan Smoller, førsteforfatter på studiet og forsker ved Harvard Medical School, ifølge Science Alert.

Problemet er den selvforstærkende cirkel som opstår, når i forvejen deprimerede mennesker ikke har overskuddet til at mødes med deres venner og familie.

Værst for ens mentale velvære er det at sidde alene foran TV’et mange timer ad gangen.

Hvorfor ved forskerne ikke endnu, men da det samme forskerhold tidligere har påvist en forbindelse mellem fysisk aktivitet og depression, mistænker de, at det er en væsentlig faktor, skriver Science Alert.

Studiet er blevet offentliggjort i The American Journal of Psychiatry.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.