Studie antyder: P-piller kan beskytte kvinder mod kræft i 35 år
Kilde: 
22 marts 2017

P-piller kan beskytte kvinder mod kræft i livmoderen, kræft i æggestokkene og tarmkræft i mere end 35 år, efter de stopper med at tage pillerne. Det viser et nyt studie, skriver telegraph.co.uk.

Studiet er publiceret i tidsskriftet American Journal of Obstetrics and Gynaecology, og det er det længste studie i sygdomsrisici nogensinde.

Det blev nemlig sat i gang helt tilbage i 1968, 2 år efter p-pillen blev introduceret i Danmark, og har siden fulgt 46.000 kvinder.

Studiet fandt, at det at tage p-piller i en længere eller kortere periode, mindskede tilfældene af kræft i æggestokkene med 34 procent, kræft i livmoderen med 33 procent og tarmkræft med 19 procent.

Studiet viste dog, at p-piller gav fem procent øget risiko for brystkræft og livmoderhalskræft, men at den øgede risiko ville aftage igen fem år efter p-pille-stop.

»Resultaterne giver stærke beviser for, at de fleste kvinder ikke udsætter sig selv for langvarig kræftrisiko, hvis de vælger at bruge p-piller; faktisk vil mange sandsynligvis blive beskyttet,« siger studiets hovedforfatter Lisa Iversen, ph.d. på University of Aberdeen i Storbrittanien, til telegraph.co.uk.

Professor på Royal College of General Practitioners Helen Stokes-Lampard, der ikke var involveret i studiet, understreger dog, at man ikke ligefrem skal tro, at man kan tage p-piller for at forebygge kræft.

»Det her betyder ikke, at kvinder skal have p-piller som en forebyggende foranstaltning mod kræft, for vi ved, at et mindretal af kvinder får sundhedsskadelige virkninger som følge af at tage p-piller,« siger hun til telegraph.co.uk.

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.