Er der en sammenhæng mellem, hvad en hunde- eller katteejer selv spiser, og hvad ejeren fodrer sit kæledyr med?
Det tyder et nyt onlinestudie fra New University of Guelph Research, Canada, på. Undersøgelsen er udgivet i PLoS ONE og viser, at 35 procent af deltagerne, hvis kæledyr blev fodret med kød, var interesserede i at omlægge kosten til at være plantebaseret for deres kæledyr. Det skriver Sciencealert.
I onlineundersøgelsen deltog 3.673 hunde- og katteejere fra hele verden, og formålet med undersøgelsen var at undersøge, om ejernes kost påvirker, hvilken mad de fodrer deres kæledyr med.
Det skal hertil tilføjes, at over halvdelen af deltagerne - 55 procent - tilføjede, at de gerne vil se yderligere bevis for, at en plantebaseret kost opfylder kæledyrets ernæringsbehov.
Ifølge Sciencealert er der imidlertid katte og hunde, der allerede i dag lever en tilværelse med plantebaseret kost.
I undersøgelsen var seks procent af respondenterne veganere - altså indtager de ikke kød, mælk eller fisk - og 27 procent af dem svarede, at deres kæledyr lever med en plantebaseret kost. Den resterende procentdel veganerne svarede, at de var interesserede i at omlægge deres kæledyrs kostvanter til plantebaseret.
Og ledende forfatter på studiet, Sarah Dodd, der er ph.d.-kandidat ved New University of Guelph Research, Institut for Befolkningsmedicin, er ifølge Sciencealert overrasket over resultatet.
»Den procentdel på 27 procent lyder måske som et lille antal, men når du tænker på det faktiske antal involverede kæledyr, er det stort og meget højere end vi forventede,« forklarer hun ifølge Sciencealert til New University of Guelph Research.
LÆS OGSÅ: Så meget påvirker din hund og kat klimaet
I alt blev 1,6 procent af de 2.940 hunde i undersøgelsen fodret med en streng plantebaseret kost, og 0,7 procent af de 1.545 katte blev fodret med en streng plantebaseret kost. Kun veganere og én vegetar valgte udelukkende at fodre deres kæledyr med plantebaseret kost, skriver Scienealert.
Men har det konsekvenser, hvis en kæledyrsejer vælger en platebaseret kost til sin hund eller kat?
Ifølge Sciencealert er der først og fremmest forskel på, om det er en hund eller en kat, der lever plantebaseret.
Hunde betegnes som 'frivilligt kødædende', hvilket betyder, at de teknisk set kan overleve uden kød hvis nødvendigt. En sådan kost skal dog overholdes meget nøje, såfremt det overhovedet skal være sundt for hunden.
Katte betegnes derimod som en 'obligatorisk kødæder' ifølge Sciencealert, hvorfor de har brug for en kødbaseret kost for at være sunde. Det vil derfor være en dårlig idé at fodre sin kat med udelukkende plantebaseret kost.
Ledende fortatter på studiet, Sarah Dodd, maner dog til besindighed og hæfter sig ved, at størstedelen af deltagerne gerne vil se yderligere forskning, før de fodrer deres kæledyr med.
Hun ser til gengæld en tendens:
»Mens kun en lille del af kæledyrsejere i øjeblikket fodrer plantebaseret kost til deres kæledyr, er det sikkert at sige, at interessen for kostvanerne sandsynligvis vil vokse,« fortæller Sarah Dodd ifølge Sciencealert til New University of Guelph Research.
Hun understreger derfor slutteligt, at der er behov for mere forskning på området.
LÆS OGSÅ: Hvorfor irriterer veganere så mange?
LÆS OGSÅ: Kæmpe udregning: Så meget ville det gavne Jorden, hvis vi spiste mindre kød
nan