Studerende fik bedre karakterer efter forbud mod cannabis
27 juli 2017

Et nyt studie viser, at studerende, der har adgang til legaliseret cannabis, i gennemsnit får dårligere karakterer og dumper oftere, end andre studerende. Det skriver The Washington Post.

I byen Maastricht i Holland har man ændret reglerne for en række caféer, der tidligere kunne sælge legaliseret cannabis. Caféerne har fået forbudt salget, da Maastricht ligger tæt på grænsen til både Belgien, Frankrig og Tyskland, og tilgængeligheden tiltrak mange cannabis-interesserede turister.

Derfor indsatte man i Maastricht et forbud for salg til borgere fra andre lande end Holland.

Beslutningen skabte et naturligt eksperiment på Maastricht University, da studerende fra Holland nu havde adgang til legaliseret hash, mens studerende fra andre lande ikke havde – og den mulighed udnyttede de to økonomer Olivier Marie og Ulf Zölitz.

Deres studie, som inkluderer mere end 4.000 studerende, viste sig at have nedslående resultater for ja-siden i debatten om legalisering af cannabis – i hvert fald i forbindelse med raske, studerende.

LÆS OGSÅ: Dansk forsker: Etisk forkasteligt, at cannabis er ulovlig

Det viste sig nemlig, at de elever, der mistede adgang til legaliseret cannabis, forbedrede deres karakterer markant – og øgede deres chancer for at bestå med over fem procent.

Studerende med lavest karaktergennemsnit havde endnu større fordel af forbuddet, og det er vigtigt at lægge mærke til, ifølge forskerne bag, da de også har størst risiko for at droppe ud.

Forskerne mener også, at grunden til forskellen ligger i, at de studerende uden adgang til legaliseret cannabis havde mindre sandsynlighed for at forbruge cannabis, og som resultat ikke led af samme koncentrations og hukommelsesbesvær.

Andre studier har tidligere prøvet at kigge på effekterne af legaliseret cannabis, blandt andet ved at kigge på de stater i USA, der har tilladt brugen af medicinsk cannabis. Men den amerikanske tænketank RAND roser det nye studie og kalder det »langt bedre end noget, der indtil videre er udført i USA.«

Staterne i USA har store demografiske forskelle, og det er svært for forskerne at justere efter. Maastricht-studiet er til gengæld fokuseret på sammenlignelige personer i samme område, endda i samme klasselokaler, og det gør det nemmere at adskille effekten af cannabis fra andre omstændigheder.

LÆS OGSÅ: Cannabis i E-cigaretter? Forskere efterlyser guides til medicinsk cannabis

Der er dog også andre studier udenfor USA, der ikke finder samme negative effekter ved legaliseret cannabis, som ovenstående.

For eksempel viste et britisk studie i 2016, at der ikke var nogen forskel eller ændring i IQ hos tvillinger, hvor den ene røg hash, og den anden ikke gjorde.

Det nye studie om de studerende fra Maastricht er netop udgivet i tidsskriftet Review of Economic Studies.

ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.