Strøm til hjernen kan kurere depression
Robin Williams' indre dæmoner tog livet af ham. Men så tragisk behøver det måske ikke ende for andre - forskningen i 'deep brain stimulation' er efterhånden nået så langt, at man ved hjælp af elektroder i hjernen kan gøre depressive patienter raske igen.

For få dage siden måtte verden vinke farvel til det store lærreds humørspreder nummer et: Robin Williams. Men sandheden er, at han bag det gode humør led af en svær og opslidende depression.

Lidelsen er desværre ikke kun forbeholdt Hollywoods stjerner. Mens depression bliver en mere og mere udbredt diagnose - også herhjemme - er der mellem 10-20 procent af de depressive patienter, som hverken responderer positivt på medicinsk eller psykiatrisk behandling.

Men en alternativ behandlingsmetode tænder nu et håb for de mange, som kæmper forgæves for at blive raske igen: 'deep brain stimulation'

Fjernbetjening kontrollerer hjerneaktivitet

»Der er forskellige områder i hjernen. Et er dedikeret til at kontrollere din fysik, et andet dit syn, din hukommelse eller din appetit. Når en dysfunktion opstår i det område, som regulerer dit humør, får du en depression,« forklarer Andres Lozano i TED talk'en ovenfor. En TED talk er en video, hvor forskere formidler nye, overraskende resultater på en måde, hvor alle kan være med.

Andres Lozano viser, hvordan forskerne, ved at lave bittesmå huller i patientens kranie, kan placere elektroder i det hjernecenter, hvor dysfunktionen er opstået.

En simpel fjernbetjening, som er koblet til en pacemaker, der sidder i brystet, kan herefter sende elektricitet afsted til hjernen for at genskabe stabilitet.

»Vi er blevet i stand til at intervenere med aktiviteten i disse områder i hjernen ved enten at skrue op eller skrue ned. Ligesom vi kender det fra en radio,« siger Andres Lozano.

Skru ned for sorgen

Ved depressive patienter gør det sig gældende, at de lukker ned for de centre i hjernen, som koncentrerer sig om drivkraft og motivation. I stedet fordres depressionen af en konstant følelse af sorg.

»Patienter med depression har hyperaktivitet i området for sorg, som var det 100 grader varmt. Så vi spurgte os selv: Kan vi skrue ned for termometret?« fortæller Andres Lozano.

Ved at 'skrue ned' for overophedningen i de depressive patienters sorg-centret har Andres Lozano og resten af forskerholdet nu bevist, at der er et alternativ til behandling af depression.

Parkinson og Alzheimers kureres også

Den elektriske hjernestimulering har indtil nu været afprøvet på 100.000 patienter med forskelligartede hjernerelaterede lidelser.

Udover depressive patienter er folk med Alzheimers, Parkinson og anoreksi blevet kureret.

Videoens billeder taler for sig selv – den elektriske stimulering udøver mirakler på patienter, hvor man ellers skulle tro alt håb var ude.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk