Strøm til hjernen kan kurere depression
Robin Williams' indre dæmoner tog livet af ham. Men så tragisk behøver det måske ikke ende for andre - forskningen i 'deep brain stimulation' er efterhånden nået så langt, at man ved hjælp af elektroder i hjernen kan gøre depressive patienter raske igen.

For få dage siden måtte verden vinke farvel til det store lærreds humørspreder nummer et: Robin Williams. Men sandheden er, at han bag det gode humør led af en svær og opslidende depression.

Lidelsen er desværre ikke kun forbeholdt Hollywoods stjerner. Mens depression bliver en mere og mere udbredt diagnose - også herhjemme - er der mellem 10-20 procent af de depressive patienter, som hverken responderer positivt på medicinsk eller psykiatrisk behandling.

Men en alternativ behandlingsmetode tænder nu et håb for de mange, som kæmper forgæves for at blive raske igen: 'deep brain stimulation'

Fjernbetjening kontrollerer hjerneaktivitet

»Der er forskellige områder i hjernen. Et er dedikeret til at kontrollere din fysik, et andet dit syn, din hukommelse eller din appetit. Når en dysfunktion opstår i det område, som regulerer dit humør, får du en depression,« forklarer Andres Lozano i TED talk'en ovenfor. En TED talk er en video, hvor forskere formidler nye, overraskende resultater på en måde, hvor alle kan være med.

Andres Lozano viser, hvordan forskerne, ved at lave bittesmå huller i patientens kranie, kan placere elektroder i det hjernecenter, hvor dysfunktionen er opstået.

En simpel fjernbetjening, som er koblet til en pacemaker, der sidder i brystet, kan herefter sende elektricitet afsted til hjernen for at genskabe stabilitet.

»Vi er blevet i stand til at intervenere med aktiviteten i disse områder i hjernen ved enten at skrue op eller skrue ned. Ligesom vi kender det fra en radio,« siger Andres Lozano.

Skru ned for sorgen

Ved depressive patienter gør det sig gældende, at de lukker ned for de centre i hjernen, som koncentrerer sig om drivkraft og motivation. I stedet fordres depressionen af en konstant følelse af sorg.

»Patienter med depression har hyperaktivitet i området for sorg, som var det 100 grader varmt. Så vi spurgte os selv: Kan vi skrue ned for termometret?« fortæller Andres Lozano.

Ved at 'skrue ned' for overophedningen i de depressive patienters sorg-centret har Andres Lozano og resten af forskerholdet nu bevist, at der er et alternativ til behandling af depression.

Parkinson og Alzheimers kureres også

Den elektriske hjernestimulering har indtil nu været afprøvet på 100.000 patienter med forskelligartede hjernerelaterede lidelser.

Udover depressive patienter er folk med Alzheimers, Parkinson og anoreksi blevet kureret.

Videoens billeder taler for sig selv – den elektriske stimulering udøver mirakler på patienter, hvor man ellers skulle tro alt håb var ude.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.