Stresset? Så snus til kærestens T-shirt
Kilde: 
08 januar 2018

Stress kan være utrolig svær at behandle, men nu viser et nyt studie, at en lille ting som at snuse til sin kærestes T-shirt kan sænke vores stressniveau.

Studiet er udgivet i Journal of Psychology og konkluderer blandt andet, at duften af vores kære kan reducere stresshormonet kortisol.

»Vores resultater viser, at vores kærestes duft alene – dvs. uden deres fysiske tilstedeværelse, kan være nok til af reducere stress,« siger Marlise Hofer, der er kandidatstuderende på Institute of Psychology på University of British Colombia (UBC) og en af forfatterne bag studiet i UBC's pressemeddelelse.

Undersøgelsen er lavet af flere forskere fra UBC på baggrund af data fra 92 heteroseksuelle par, hvor mændene blev bedt om at iføre sig en ren T-shirt i et døgn.

De måtte hverken bruge deodorant, ryge eller spise bestemte madvarer, da det kan påvirke, hvordan man dufter.

Næste morgen blev deres T-shirts indsamlet og frosset ned for at bevare kropslugten.

Kvinderne fik derefter hver tildelt en T-shirt, der:

  • enten var fra deres partner
  • var fra en fremmed
  • eller var ubrugt

Kvinderne fik ingen informationer om, hvorvidt T-shirten var deres kæresters eller ej og blev instrueret i at dufte til bluserne.

Umiddelbart derefter fik de kvindelige deltagere en stresstest. Forskerne tog også prøver af deres spyt, for senere at kunne bestemme kortisol-niveauet hos dem.

Eksperimentet viste, at kvinderne, der havde duftet til deres partners T-shirts generelt følte sig mindre stressede, både før og efter stresstesten gik i gang, hvilket også viste sig i deres lavere kortisol-niveauer.

ie

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.