Stress og motion genoptræner blodprop-hjerner
En kombination af stress og motion kan forkorte genoptræningsperioden efter hjerneskader. Det viser overraskende, ny dansk forskning.

Overraskende rotteforsøg viser, at en kombination af motion og stress ser ud til at få dig ovenpå efter en hjerneskade - for eksempel efter en blodprop i hjernen. (Foto: Colourbox)

Overraskende rotteforsøg viser, at en kombination af motion og stress ser ud til at få dig ovenpå efter en hjerneskade - for eksempel efter en blodprop i hjernen. (Foto: Colourbox)

Omkring 20.000 danskere bliver hvert år ofre for en hjerneskade. Den kan med ét udviske deres evne til at tale, huske eller finde vej.

Er du først blevet ramt af en hjerneskade, tager det lang tid at blive genoptrænet. Men overraskende, ny dansk forskning viser, at en kombination af motion og stress måske kan forkorte den tid, genoptræningen tager.

»Vi har opdaget, at kombinationen af motion og stress ændrer kemien i forskellige dele af hjernen, og at det fremmer genoptræning. Vi vidste allerede, at ændringerne kan ske ved motion alene – men blev overraskede over, at stress faktisk kan være gavnligt,« fortæller professor Jesper Mogensen, der forsker i genoptræning efter hjerneskader ved Institut for Psykologi, Københavns Universitet.

Stress er normalt skidt for hjernen

Normalt siger man, at motion er godt for vores kroppe – og stress er skidt. Lang tids stress får da også hjernen til at fungere dårligere. Vi bliver dårligere til at huske, læse og tale.

»Men nu har det vist sig, at kombinationen af stress og motion faktisk gavner genoptræningen af hjernen hos hjerneskadede forsøgsdyr – de lærer hurtigere at huske og løse problemer,« siger Jesper Mogensen.

De nye resultater stammer primært fra forsøg med rotter. Men i øjeblikket er forskerne i færd med at finde ud af mere om de overraskende sammenhænge – snart skal det undersøges, om de også gælder for mennesker.

Mål: Bedre genoptræning

Jesper Mogensen er leder af grundforskningsafdelingen UCN – the Unit for Cognitive Neuroscience – og director for det internationale forskningscenter ReCBIR – Research Centre for Brain Injury Rehabilitation. I den forbindelse går en del af hans forskning ud på at undersøge, hvordan vores hjerner kan komme sig over en hjerneskade.

Målet er, at vi i sidste ende bliver bedre til at genoptræne patienter, der for eksempel har mistet evnen til at tale efter et slagtilfælde.

Men det vil stadig tage noget tid, før forskerne finder ud af, hvorfor en kombination af stress og motion utroligt nok ser ud til at hjælpe patienter med hjerneskader.

»Der er stadig huller i vores viden. Men vi ved nu, at stress på ingen måde ødelægger virkningen af motion. Snarere tværtimod,« siger Jesper Mogensen.

Forskerne pillede ved rotte-hjerner

Motion har forskerne til gengæld allerede undersøgt meget nøje. Og de ved nu, at ren motion – uden stress – er utrolig godt for vores hjerner. Forsøg med rotter har vist det med største tydelighed.

Forskerne samlede en flok forsøgsrotter og ødelagde de dele af deres hjerner, som de bruger, når de orienterer sig. På den måde mistede rotterne deres evne til at finde vej i en labyrint.

Derefter delte forskerne rotte-flokken i to:

  • En gruppe, som blev sat til at bevæge sig meget. Forskerne lod dem pile rundt i musehjul til den store guldmedalje.
     
  • En gruppe, som ikke motionerede. De tog en slapper i deres bure.

Det viste sig, at de rotter, der dyrkede motion, ret hurtigt igen blev gode til at finde vej i labyrinten – selvom deres ’vejfinder-del’ i hjernen var ødelagt. De rotter, der fik lov til at dandere den, fór derimod hele tiden vild i labyrinten.

Mysterium at ødelagte hjerner kan lære på ny

Fakta

Slagtilfælde kan ødelægge dele af hjernen. De opstår som regel, når en blodprop spærrer for blodtilførslen til hjernen. Manglen på blod fører til, at hjernens nerveceller ikke får tilført den nødvendige ilt – og så starter en proces, som får cellerne til at dø.

Er man uheldig, dør cellerne for eksempel i den del af hjernen, som vi bruger, når vi taler. Så bliver man stum.

Det er et mysterium, hvorfor rotter kan genlære at finde vej igennem en labyrint, selvom deres ’vejfinder-del’ af hjernen er ødelagt.

Hjerneforskerne har nemlig i mange år vidst, at forskellige dele af hjernen er specialiseret til at udføre bestemte opgaver. Forskerne ved, at en bestemt hjernedel er skyld i, at vi kan gå. En, at vi kan tale. Og en, at vi kan finde vej, når vi går en tur.

Men rotte-forsøgene viste, at hjernen forbløffende nok kan genlære evnen til at finde vej – selvom de forskellige ’vejfinder-dele’ af hjernen er stendøde.

På det punkt ligner rotters og mennesker hjerner hinanden. Også mennesker kan genoptrænes til at finde vej, selvom de har haft en hjerne-ødelæggende blodprop.

Motion gør hjernen lærenem

Rotteforsøgene på Jesper Mogensens afdeling kan forklare det store mysterium: Hvorfor kan mennesker genlære at tale eller finde vej, selvom vigtige dele af deres hjerner er blevet ødelagt?

Det viste sig nemlig, at de motionerende rotter havde langt flere såkaldte ’neutrofiner’ i deres hjerner. Neutrofiner er nødvendige for hjernen. De holder hjernens celler i live og støtter dens evne til at lave nye forbindelser mellem sine forskellige dele – det fænomen, som forskere kalder ’hjernens plasticitet’.

»Når vi giver hjernen ekstra neutrofiner via motion, bliver den mere plastisk. Hjernen får simpelthen lettere ved at lære at gøre ting på en anden måde,« fortæller Jesper Mogensen.

Motion top-tuner alle hjerner

Har du tilpas mange neutrofiner i din hjerne, kan den omarrangere sig ved at skabe nye forbindelser mellem sine uskadte dele. Uanset om man er en rotte eller et menneske.

»Man kan sige, at hjernens forskellige dele er som Lego-klodser. De kan sammensættes på mange forskellige måder. Det vil sige, at hjernen evner at tale og finde vej på mange forskellige måder,« siger Jesper Mogensen.

Det er en forbløffende opdagelse, som ikke kun er godt nyt for hjerneskadede patienter.

»Vi ved, at motion er godt for alles hjerner. Også intakte hjerner får via motion øget deres plasticitet – altså evnen til at lære nyt,« siger Jesper Mogensen.

Jesper Mogensen og ReCBIR, har publiceret mange artikler om genoptræning af hjernen og den såkaldte REF-model, der på en banebrydende måde forklarer, hvordan vores hjerner fungerer.

Under artiklen kan du læse om REF-modellen i artiklen om Sanne Salomonsen. Og du kan følge links til nogle af Jesper Mogensens forskningsartikler.

Banebrydende dansk hjerne-model forklarer, hvorfor Sanne synger igen

En forårsdag i maj 2006 fik rocksangerinden Sanne Salomonsen et slagtilfælde. En blodprop i hjernen, som gjorde hende lam i venstre side af kroppen – og fratog hende evnen til at synge.

»Jeg lå i sengen på Glostrup Sygehus og prøvede at synge ’Den, Jeg Elsker’, men kunne ikke. Alt var lammet. Mine stemmelæber, stemmebånd og al den muskulatur, man bruger, når man synger. Jeg var fortvivlet, men samtidig meget taknemlig over at være i live,« har Sanne Salomonsen fortalt til musikmagasinet Gaffa.

Sannes blodprop havde dræbt de dele af hendes hjerne, som hun tidligere brugte, når hun sang. De områder i hjernen vil altid være ødelagt. Alligevel står hun nu – få år efter – på scenen og synger igen.

Sanne burde ikke kunne synge

Sanne Salomonsen burde rent faktisk ikke kunne synge igen. I hvert fald hvis man skal tro nogle af de ideer, der i mange år har gået deres sejrsgang inden for hjerneforskningen.

I mange år har vi nemlig vidst, at vores hjerner er opdelt i forskellige specialiserede dele. Man mente derfor, at hjernen er opdelt i enkle, specialiserede dele, som gør, at man kan klare en given opgave – for eksempel synge.

Så hvorfor kan Sannes synge, når hendes hjerne beviseligt er død de steder, hun normalt brugte, når hun sang?

Det mysterium forsøger Jesper Mogensen at løse med sin banebrydende såkaldte ’REF-model’ over hjernen. En model, han har udviklet sammen med kollegaen Hana Malá.

»Det er en model for, hvordan hjernen bliver omprogrammeret, når vi får en hjerneskade« fortæller Jesper Mogensen.

Vores hjerner fungerer på to niveauer

REF-modellen siger, at vores hjerner både består af forskellige stækt specialicerede dele – hvor hver del laver noget helt bestemt. Men som noget nyt siger den, at hjernen samtidig opretter netværk på kryds og tværs mellem de specialiserede dele. Det kan lade sig gøre, fordi hjernen fungerer på to niveauer:

  • Niveau 1, hvor de forskellige grundlæggende hjerne-dele findes. På det niveau har vi nogle helt basale moduler – eller hjernedele – som er specialiseret til at lave noget bestemt.
     
  • Når hjernedelene skal udføre en opgave, gør hjernen brug af et nyt niveau, niveau 2. På det niveau skaber vi ’programmer’, som koordinerer og styrer samspillet mellem de forskellige moduler i forskellige hjernedele. Det er de programmer, som gør, at vi kan udføre de opgaver, vi vil udføre. Nogle af programmerne bruger vi, når vi skal finde vej, andre, når vi skal synge. De ’programmer’ ændrer sig i løbet af vores liv, efterhånden som vi lærer nyt ved at fungere sammen med vores omgivelser.

Nyt ’program’ knytter nye forbindelser i hjernen

Da Sanne Salomonsen fik en blodprop, ødelagde den de dele af hjernen, hun normalt brugte, når hun sang. Men ved en effektiv genoptræning lykkedes det hendes hjerne at lave et nyt ’program’ på niveau 2 i REF-modellen.

Det nye ’program’ skabte nye forbindelser mellem nogle af de levende dele af Sannes hjerne, og gav hende evnen til at synge tilbage.

REF-modellen viser på den måde, hvordan raske dele af vores hjerner kan ’lære’ at løse nye opgaver, når andre dele af hjernen er gået til grunde.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk