Stress kan gøre dig forkølet
Du bliver snottet af at være stresset. Forskere har nu dokumenteret i en gennemgang af videnskabelige undersøgelser, at der er en klar årsagssammenhæng.

Du risikerer at blive forkølet, hvis det kører hårdt på derhjemme eller på jobbet. Stress svækker nemlig immunforsvaret. (Foto: Colourbox)

Du risikerer at blive forkølet, hvis det kører hårdt på derhjemme eller på jobbet. Stress svækker nemlig immunforsvaret. (Foto: Colourbox)

Du kender det måske selv. Netop som du har mest om ørerne, kommer forkølelsen snigende.

Stress kan nemlig gøre dig forkølet, da det svækker immunforsvaret.

Det bekræfter en ny gennemgang og kvalitetstjek af videnskabelig litteratur, som professor dr. med. Bobby Zachariae fra Århus Universitetshospital har foretaget sammen med en forsker fra University of Pittsburgh.

»Stressede personer har mere end dobbelt så høj risiko for at blive forkølede eller ramt af influenza sammenlignet med ikke-stressede personer,« konkluderer Bobby Zachariae efter at have gennemgået alle eksisterende undersøgelser af årsagssammenhængen mellem stress, forkølelse og influenza.

Den systematiske gennemgang er blevet offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Psychosomatic Medicine og er den første samlede undersøgelse af sin art i 19 år.

Kvalitetstjek af tidligere forskning

Forskerne har skilt skidt fra kanel ved at vurdere hver enkelt undersøgelses pålidelighed.

Undersøgelser med for få forsøgspersoner, og hvor årsagssammenhængen ikke er tilstrækkeligt dokumenteret, er således blevet udelukket.

»Lidt mindre end halvdelen af undersøgelserne finder en sammenhæng mellem forkølelse og stress, mens lidt mere end halvdelen ikke finder en sammenhæng,« fortæller Bobby Zachariae.

Klar sammenhæng mellem stress og forkølelse

Han og hans kollegaer har dog også foretaget en såkaldt metaanalyse, hvor de har regnet på de data, som undersøgelserne bygger på. Den statistiske sammenhæng viser klart, at der er en sammenhæng mellem stress og forkølelse.

Forskere kan have svært ved at få offentliggjort resultater med et negativt resultat , derfor kan der ligger masser af upublicerede negative undersøgelser rundt omkring i skrivebordsskufferne - et fænomen, som forskerne kalder 'publication bias'.

Men ifølge Bobby Zachariae skal der eksistere ca. 800 af den slags undersøgelser, før det kan modbevises, at stress fører til dundrende hovedpine og snot i næsen.

Forskernes undersøgelser tyder ifølge dem selv på, at hvis man forebygger stress, så vil antallet af danskernes sygedage blive færre.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk