Stress kan gøre dig forkølet
Du bliver snottet af at være stresset. Forskere har nu dokumenteret i en gennemgang af videnskabelige undersøgelser, at der er en klar årsagssammenhæng.

Du risikerer at blive forkølet, hvis det kører hårdt på derhjemme eller på jobbet. Stress svækker nemlig immunforsvaret. (Foto: Colourbox)

Du risikerer at blive forkølet, hvis det kører hårdt på derhjemme eller på jobbet. Stress svækker nemlig immunforsvaret. (Foto: Colourbox)

Du kender det måske selv. Netop som du har mest om ørerne, kommer forkølelsen snigende.

Stress kan nemlig gøre dig forkølet, da det svækker immunforsvaret.

Det bekræfter en ny gennemgang og kvalitetstjek af videnskabelig litteratur, som professor dr. med. Bobby Zachariae fra Århus Universitetshospital har foretaget sammen med en forsker fra University of Pittsburgh.

»Stressede personer har mere end dobbelt så høj risiko for at blive forkølede eller ramt af influenza sammenlignet med ikke-stressede personer,« konkluderer Bobby Zachariae efter at have gennemgået alle eksisterende undersøgelser af årsagssammenhængen mellem stress, forkølelse og influenza.

Den systematiske gennemgang er blevet offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Psychosomatic Medicine og er den første samlede undersøgelse af sin art i 19 år.

Kvalitetstjek af tidligere forskning

Forskerne har skilt skidt fra kanel ved at vurdere hver enkelt undersøgelses pålidelighed.

Undersøgelser med for få forsøgspersoner, og hvor årsagssammenhængen ikke er tilstrækkeligt dokumenteret, er således blevet udelukket.

»Lidt mindre end halvdelen af undersøgelserne finder en sammenhæng mellem forkølelse og stress, mens lidt mere end halvdelen ikke finder en sammenhæng,« fortæller Bobby Zachariae.

Klar sammenhæng mellem stress og forkølelse

Han og hans kollegaer har dog også foretaget en såkaldt metaanalyse, hvor de har regnet på de data, som undersøgelserne bygger på. Den statistiske sammenhæng viser klart, at der er en sammenhæng mellem stress og forkølelse.

Forskere kan have svært ved at få offentliggjort resultater med et negativt resultat , derfor kan der ligger masser af upublicerede negative undersøgelser rundt omkring i skrivebordsskufferne - et fænomen, som forskerne kalder 'publication bias'.

Men ifølge Bobby Zachariae skal der eksistere ca. 800 af den slags undersøgelser, før det kan modbevises, at stress fører til dundrende hovedpine og snot i næsen.

Forskernes undersøgelser tyder ifølge dem selv på, at hvis man forebygger stress, så vil antallet af danskernes sygedage blive færre.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.