Stress kan gøre dig forkølet
Du bliver snottet af at være stresset. Forskere har nu dokumenteret i en gennemgang af videnskabelige undersøgelser, at der er en klar årsagssammenhæng.

Du risikerer at blive forkølet, hvis det kører hårdt på derhjemme eller på jobbet. Stress svækker nemlig immunforsvaret. (Foto: Colourbox)

Du kender det måske selv. Netop som du har mest om ørerne, kommer forkølelsen snigende.

Stress kan nemlig gøre dig forkølet, da det svækker immunforsvaret.

Det bekræfter en ny gennemgang og kvalitetstjek af videnskabelig litteratur, som professor dr. med. Bobby Zachariae fra Århus Universitetshospital har foretaget sammen med en forsker fra University of Pittsburgh.

»Stressede personer har mere end dobbelt så høj risiko for at blive forkølede eller ramt af influenza sammenlignet med ikke-stressede personer,« konkluderer Bobby Zachariae efter at have gennemgået alle eksisterende undersøgelser af årsagssammenhængen mellem stress, forkølelse og influenza.

Den systematiske gennemgang er blevet offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Psychosomatic Medicine og er den første samlede undersøgelse af sin art i 19 år.

Kvalitetstjek af tidligere forskning

Forskerne har skilt skidt fra kanel ved at vurdere hver enkelt undersøgelses pålidelighed.

Undersøgelser med for få forsøgspersoner, og hvor årsagssammenhængen ikke er tilstrækkeligt dokumenteret, er således blevet udelukket.

»Lidt mindre end halvdelen af undersøgelserne finder en sammenhæng mellem forkølelse og stress, mens lidt mere end halvdelen ikke finder en sammenhæng,« fortæller Bobby Zachariae.

Klar sammenhæng mellem stress og forkølelse

Han og hans kollegaer har dog også foretaget en såkaldt metaanalyse, hvor de har regnet på de data, som undersøgelserne bygger på. Den statistiske sammenhæng viser klart, at der er en sammenhæng mellem stress og forkølelse.

Forskere kan have svært ved at få offentliggjort resultater med et negativt resultat , derfor kan der ligger masser af upublicerede negative undersøgelser rundt omkring i skrivebordsskufferne - et fænomen, som forskerne kalder 'publication bias'.

Men ifølge Bobby Zachariae skal der eksistere ca. 800 af den slags undersøgelser, før det kan modbevises, at stress fører til dundrende hovedpine og snot i næsen.

Forskernes undersøgelser tyder ifølge dem selv på, at hvis man forebygger stress, så vil antallet af danskernes sygedage blive færre.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud

Det sker