Stress hos mødre skader nybagte forældres sexliv
Kilde: 
27 maj 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

Førstegangsforældre er kun nogenlunde tilfredse med deres sexliv, ifølge ny forskning.

I et nyt studie har forskere fulgt nybagte forældre jævnligt, og de konkluderer, at moderens stress er en stor faktor for parrets sexliv. Det skriver ScienceDaily.com.

»Overgangen til forældrelivet er blevet vigtigere. Vi ved, at seksuel tilfredsstillelse er et vigtigt element i forhold, men så vidt vi ved, har man ikke studeret den her overgang før. Vi ville gerne finde ud af, hvordan forældrestress påvirker seksuel tilfredsstillelse,« siger Chelom E. Leavitt, ph.d.-studerende ved Penn State University på afdelingen for Human Development and Family studies, i en pressemeddelelse.

Leavitt og hans kolleger undersøgte data fra 169 heteroseksuelle par, der ventede barn, og som havde deltaget i forældreforberedelsesprogammet Family Foundations.

Parrene blev spurgt ind til den stress, de oplevede i de første seks måneder efter deres barn var blevet født.

Tolv måneder efter barnets fødsel, rapporterede forældrene overordnet om deres seksuelle tilfredsstillelse.

»Interessant nok, så fandt vi ud af, at mændenes stress ikke havde nogen indflydelse på enten mændenes eller kvindernes seksuelle tilfredsstillelse,« siger Chelom Leavitt i pressemeddelelsen.

Men mængden af stress hos moderen påvirkede den seksuelle tilfredsstillelse hos begge partnere. Det skriver forskerne i studiet, der netop er udgivet i tidsskriftet Sex Roles.

Leavitt peger på, at kvinder generelt bærer det største ansvar for den nyfødte, og det sociale press kan få kvinder til at forsøge at blive ‘den perfekte mor.’

»Når nye mødre føler sig udmattede af ansvaret som forældre, så føler de sig måske mindre seksuelle. Det seksuelle forhold er indbyrdes afhængigt, så når en mor bliver mere stresset på grund af forældrerollen, så er det ikke kun hendes seksuelle tilfredsstillelse, der mindskes, men også faderens,« siger Chelom Leavitt i pressemeddelelsen.

Efter 12 måneder skulle parrene vurdere deres seksuelle tilfredshed på en skala fra 1-9, hvor 1 var overhovedet ikke tilfredsstillet og 9 var meget tilfreds.

Her vurderede 69 procent af mødrene sig tilfredse (over 5), mens 55 procent af mændene var tilfredse.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.