Stress ændrer mænds valg af partner
Når mænd er stressede, tiltrækkes de af en anden type kvinde, end de gør, når de ikke er under pres. Det viser en ny tysk undersøgelse af mænds partnervalg.

Gennem evolutionen har mænd og kvinder udviklet nogle helt bestemte præferencer, når det gælder valg af partner. Her ses en rigtig skønhed - nemlig den skumfødte Venus - den himmelske kærlighedsgudinde. (Malet af Sandro Botticelli i 1477-78)

Gennem evolutionen har mænd og kvinder udviklet nogle helt bestemte præferencer, når det gælder valg af partner. Her ses en rigtig skønhed - nemlig den skumfødte Venus - den himmelske kærlighedsgudinde. (Malet af Sandro Botticelli i 1477-78)

Et partnervalg handler om, hvilke mennesker der virker tiltrækkende som mulige partnere i et eventuelt parforhold.

Tidligere undersøgelser viser, at mænd og kvinder over hele kloden har nogle 'universelle' præferencer i partnervalget.

De menes at skyldes vores udvikling som menneskeart, hvor vi - til forskel fra de fleste andre abearter og pattedyrarter - normalt holder sammen parvis i flere år.

Det er formodentlig for at kunne samarbejde om opgaven med at opfostre børn, som i menneskernes fortid var hjælpeløse meget længere end hos andre pattedyr.

Langvarig pardannelse livsvigtig

For at sikre et sammenhold mellem en han og en hun - senere en mand og en kvinde - var det for fortidsmenneskerne nødvendigt at udvikle særlige former for indbyrdes tiltrækning (eller kærlighed), der kunne føre til den langvarige pardannelse, der var så livsvigtig for børnene.

Det er fra denne tidlige periode i menneskernes udvikling, at de omtalte universelle præferencer for bestemte partnere udviklede sig - mener man.

Fakta

Eksempler på sådanne universelle præferencer er f. eks., at mænd gennemgående foretrækker yngre kvinder med et lidt barnligt ansigt og runde former, der alt sammen kunne være tegn på sundhed og fødedygtighed.

Kvinder menes til gengæld særlig at blive tiltrukket af mere modne mænd med 'høj status', der indebar styrke og ressourcer (i vore dage: penge), der kunne sikre familiens overlevelse.

Kvinden skal ligne manden

Disse fund og teorier er efterhånden velkendte, men det ser nu ud til, at der i hvert fald for mænd gør sig endnu en 'universel præference' gældende, nemlig en tendens til at foretrække kvinder med ansigtstræk, der til en vis grad ligner deres egne.

Dette har man i hvert fald fundet i enkelte nyere undersøgelser fra den vestlige verden - så det er ikke godt at vide, om det gælder over hele kloden, eller om det specielt er vestlige mænd, der er så 'selvglade', at de foretrækker kvinder, der ligner dem selv.

Det er heller ikke godt at vide, om denne tendens til at foretrække kvinder med et udseende, der minder om ens eget, beror på en medfødt tendens, eller om den på en eller anden måde skabes af den nuværende vestlige kultur.

Det vil kræve yderligere forskning at få besvaret disse spørgsmål.

Når mennesker danner par, skal de kunne samarbejde om den store - og langvarige - opgave, det er at opfostre børn. (Foto: Colourbox)

Men nu ser det imidlertid ud til, at der i det mindste er en væsentlig undtagelse fra reglen om, at mænd jævnt hen foretrækker en partner, der ligner dem selv.

For det ser nemlig ikke ud til at gælde, når man er stresset! Det fremgår i hvert fald af en ny undersøgelse fra universitetet i Trier i Tyskland.

Tiltrukket af sig selv

De tyske forskere undersøgte, om mænd foretrak kvinder, der lignede dem selv eller ej, ved hjælp af computermanipulerede billeder. De startede med at tage portrætfotografier af alle de mandlige forsøgspersoner i undersøgelsen. Derudover havde de taget billeder af en række jævnaldrende, ganske kønne kvinder.

For hver forsøgsperson udarbejdede man nu ved computerteknik to 'blandingsbilleder' for hvert kvindebillede:

Et billede, hvor kvindens ansigt blev ændret i retning af forsøgspersonens eget ansigt ved en slags sammenblanding af de to personers ansigtstræk - dog ikke vedrørende håret, som på alle billeder tydeligt var langt kvindehår. Det andet billede bestod af en blanding af samme kvindeansigt, men nu blandet med en hel anden mands ansigt. Hvert af disse blandingsbilleder blev til sidst sat sammen med kvindens nøgne krop, så der fremkom to billeder af hver af de nøgne kvinder: et med et ansigt, som lignede forsøgspersonens eget ansigt, og et med et ansigt, som udpræget ikke lignede forsøgspersonens eget ansigt. Ved en første undersøgelse af denne art, fandt man som ved tidligere tilsvarende undersøgelser en klar tendens til, at de mandlige forsøgspersoner blev mere tiltrukket af de 'selv-lignende' kvinders ansigt, når de skulle angive på en skala fra 0 til 10, hvor meget de følte sig tiltrukket af kvinden på billedet.

Stress ændrer billedet

Men som noget helt nyt fandt forskerne i en efterfølgende undersøgelse, at denne tendens til at vælge selv-lignende kvinder helt forsvandt, hvis de mandlige forsøgspersoner var blevet gjort godt stressede lige før det noget kunstige partnervalg.

Ny tysk forskning afslører, at stress ændrer mænds valg af partner. (Foto: Colourbox)

I den anden undersøgelse havde forskerne nemlig udsat halvdelen af forsøgspersonerne for en stressende smerteundersøgelse lige før, de skulle bedømme nøgne kvinder på tv-skærmen, og denne halvdel af mændene udviste ingen tendens til at foretrække kvinder med et selv-lignende udseende.

Tværtimod foretrak de snarere kvinder, der netop ikke lignede dem selv.

Ifølge de tyske forskere er der ingen oplagt forklaring på dette fund, men de fremhæver, at det også har vist sig i flere dyreforsøg, at handyr, der stresses, ændrer deres præferencer for hundyr, så de foretrækker at parre sig med hunner, de ikke ville vælge, hvis de ikke var stressede.

Men mens vi ikke kender forklaringen på dette skift i partnerpræferencen hos mus og mænd i stressede tilstande, så kan man dog mene, at selve opdagelsen kan være vigtig at kende:

Den kvinde, en mand falder for i en stresset periode af tilværelsen, er måske ikke den kvinde, samme mand foretrækker, når han ikke længere er stresset - og omvendt.

Lavet i samarbejde med Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce:

Det sker