Et nyt, stort samarbejde mellem forskere og nationale og lokale kræfter skal forsøge at gøre en hel generation af danske børn sundere.
Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.
Projektet Generation Sunde Børn involverer 2.500 børn fra 6-9 år og skal løbe af stablen over de næste fire år.
Eksperter i alt fra børns bevægelse og ernæring til søvn, digitale vaner og forebyggelsesindsatser fra Københavns Universitet, Syddansk Universitet, Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse, og Statens Institut for Folkesundhed skal ikke blot aktivt fremme børnenes sundhed, men også indsamle evidens for, hvad der virker og ikke virker.
Projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden med 80 millioner kroner, og det er sat i søen på baggrund af stigende overvægt hos danske skolebørn.
13 procent af danske skolebørn lever med overvægt eller svær overvægt i indskolingen. Det tal stiger til 18 procent i udskolingen.
I den voksne befolkning tager andelen et ordentlig hop: her er det over halvdelen, der lever med overvægt eller svær overvægt.
Forhåbningen for Generation Sunde Børn er, at en masse børn bliver sundere - både nu og fremover. Sundhedsinterventionen skal nemlig være skalérbar.
»Så får vi både værdifuld viden ud af det, og efterfølgende kan interventionen gennemføres i større eller mindre skala i andre områder.« siger Professor Jens Troelsen, der er leder af Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet, i pressemeddelelsen.