Danske børns liv skal gøres sundere gennem nyt, stort forskningsprojekt
sundhed børn trivsel sunde børn generation forskningssamarbejde projekt ernæring overvægt

Nu skal børns sundhed i vejret. Forskere vil blandt andet undersøge parametre som søvn, mad, fysisk aktivitet, skærmvaner og trivsel. (Foto: Shutterstock

Nu skal børns sundhed i vejret. Forskere vil blandt andet undersøge parametre som søvn, mad, fysisk aktivitet, skærmvaner og trivsel. (Foto: Shutterstock

Et nyt, stort samarbejde mellem forskere og nationale og lokale kræfter skal forsøge at gøre en hel generation af danske børn sundere. 

Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse. 

Projektet Generation Sunde Børn involverer 2.500 børn fra 6-9 år og skal løbe af stablen over de næste fire år. 

Eksperter i alt fra børns bevægelse og ernæring til søvn, digitale vaner og forebyggelsesindsatser fra Københavns Universitet, Syddansk Universitet, Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse, og Statens Institut for Folkesundhed skal ikke blot aktivt fremme børnenes sundhed, men også indsamle evidens for, hvad der virker og ikke virker. 

Projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden med 80 millioner kroner, og det er sat i søen på baggrund af stigende overvægt hos danske skolebørn.

13 procent af danske skolebørn lever med overvægt eller svær overvægt i indskolingen. Det tal stiger til 18 procent i udskolingen. 

I den voksne befolkning tager andelen et ordentlig hop: her er det over halvdelen, der lever med overvægt eller svær overvægt. 

Forhåbningen for Generation Sunde Børn er, at en masse børn bliver sundere - både nu og fremover. Sundhedsinterventionen skal nemlig være skalérbar. 

»Så får vi både værdifuld viden ud af det, og efterfølgende kan interventionen gennemføres i større eller mindre skala i andre områder.« siger Professor Jens Troelsen, der er leder af Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet, i pressemeddelelsen. 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk