Stor dansk hjernepris til ungarske forskere
Tre ungarske forskere deler nyindstiftet dansk hjernepris på 1 mio. euro for deres forskning i nervecellernes opførsel og samarbejde i hippocampus. Det næste år skal de øse ud af deres viden til det danske forskningsmiljø.

Tre ungarske forskeres arbejde med at forstå hippocampus, en af de vigtigste områder i hjernen for hukommelse, blev belønnet med en stor personlig pris. På billedet Gyorgy Buzsaki.

Lundbeckfonden uddelte i dag en pris på 1 mio. euro, der har til formål at styrke dansk og europæisk hjerneforskning.

Prisen, der hedder The Brain Prize, gik til tre ungarske forskere, Gyorgy Buzsaki, Peter Somogyi og Tamas Freund.

De tre forskere hører til på henholdsvis Rutgers University i USA, Oxford University og the Hungarian Academy of Sciences. De er altså ikke en samlet forskergruppe, men har ofte arbejdet sammen om deres fælles interesse; hippocampus, og den menneskelige hukommelse.

De tre forskere arbejder med forskellige områder, men deres forskning overlapper på den måde, at de alle ser på, hvordan grupper af nerveceller sender information rundt.

Europa skal i førertrøjen

Prisen uddeles for første gang i år. Håbet er, at den kan være med til at sætte europæisk hjerneforskning i fokus, men også give den en tiltrængt vitaminindsprøjtning.

Peter Somogyi

»Europa har tidligere været forrest i kapløbet om at forstå hjernen, men fokus er efterhånden flyttet til USA. Vi håber, prisen kan være med til at stimulere den europæiske forskning,« sagde professor Colin Blakemore, formand for dommerkomitéen og professor ved Oxford University.

Inspirationskilder og rollemodeller

Dansk forskning skal også have glæde af den store pris, og derfor har vinderne forpligtet sig til et såkaldt outreach-program. Det betyder, at de igennem et år skal deltage i blandt andet forelæsninger, undervisningsklasser og møder i Danmark, så deres viden kan komme det danske forskningsmiljø til gode.

Rektorerne på de danske universiteter står, i samarbejde med topforskere fra udannelsesinstitutionerne, for at planlægge outreach-programmet.

»Vi ønsker at give det danske hjerneforskningsmiljø en fordel gennem mulighed for et meget tæt samarbejde med prisvinderne, som de ellers ikke ville få,« fortalte formand for Fonden for Grete Lundbecks Hjerneforskningspris, Nils Axelsen.

Formand for Dansk Selskab for Neurovidenskab, Gitte Moos Knudsen, ytrede ønske om, at de ungarske forskere kan fremstå som rollemodeller, og gennem deres deltagelse i outreach-programmet medvirke til at rekruttere unge forskere til hjerneforskning.

Tamas Freund.

Samtidig bliver det muligt at sende de unge forskere afsted på kortere besøg hos prisvinderne i deres hjemlande, og dermed skabe nye kontakter.

Danmark på landkortet

The Brain Prize er en ud af 4 priser, der uddeler så store summer. Kavliprisen, Nobelprisen og Laskerprisen. Fonden bag prisen håber, at den kan være med til at gøre Danmark mere kendte internationalt.

»Vi har gjort meget for at gøre prisen kendt, og det forsøg har været succesfuldt,« sagde formand for fonden, Nils Axelsen.

Han understreger dog, at det ikke lige er sådan, at  konkurrere med Nobelprisen.

»Det er aldrig til at sige, hvor prestigefuld en pris bliver. Men vi håber, The Brain Prize kan være med til at sætte Danmark på landkortet, og nu er vi i hvert fald på linje med de andre skandinaviske lande.«

Fonden for Grete Lundbecks Hjerneforskningspris blev indstiftet sommeren 2010. Lundbeck bidrager med midler til at drive fonden.

Alle forskere fra hele verden har kunnet nominere andre forskere. Vinderen af prisen er valgt udelukkende ud fra videnskabelige præstationer.

Udvælgelsen var lagt i hænderne på internationalt anerkendte top-forskere fra USA, Europa og Asien.

The Brain Prize er en personlig pris på 1 mio. euro, og uddeles til én eller flere fremragende hjerneforskere. Vinderen vælges af et internationalt dommerpanel bestående af otte topforskere fra hele verden.

Prisen er personlig, fordi den er i konkurrence med de andre store priser, Lasker, - Kavli, - og Nobelprisen, og fordi Lundbeckfonden ikke støtter forskning i andre lande end Danmark. Fonden ønsker at pege på individer, der får et økonomisk skulderklap.  

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Det sker