Stoffer, alkohol eller cigaretter: Hvad skader mest?
Det er samlet set mere skadeligt at være afhængig af alkohol end heroin eller crack-kokain, viser forskningen.

Du forventer nok næppe, at hverken alkohol, cigaretter eller stoffer er helse-produkter. Men hvad er mon mest skadeligt? (Video: Tjek) 

Du forventer nok næppe, at hverken alkohol, cigaretter eller stoffer er helse-produkter. Men hvad er mon mest skadeligt? (Video: Tjek) 

Alkohol, stoffer og cigaretter. 

Dårlige vaner har vi danskere rigeligt af.

Det til trods for, at de fleste af os nok har hørt, at alkohol er stærkt kræftfremkaldende, at hårde stoffer som kokain kan give hjerteproblemer og paranoia, og at du kan få lungekræft af rygning.   

Men har du egentlig nogensinde tænkt på, hvilket stof der er det værste?  

I denne uges video fra Tjek - Videnskab.dk’s YouTube-kanal, der bringer videoer om videnskaben i din verden - undersøger vi, hvad der er det mest skadelige stof, du kan blive afhængig af. 

Om Tjek


Tjek er Videnskab.dk's unge-magasin på YouTube.

Formålet med kanalen er at bringe forskningsbaseret viden ud til danske unge. 

Læs mere i artiklen Videnskab.dk lancerer YouTube-kanal om sundhed.

Alkohol er kongen af dårlige vaner 

Når vi kigger på, hvilket stof der samlet set har den største skadevirkning, ryger alkohol ind på en klar førsteplads. Det viser et studie fra Storbritannien. 

Konklusionen er klar: Alkohol slår (samlet set) selv de tunge drenge i klassen som heroin og crack-kokain. 

Det lyder måske umiddelbart lidt underligt, men forklaringen er enkel. I studiet består et stofs samlede skadevirkning af to ting: 

  1. De samfundsmæssige skadevirkninger, altså de konsekvenser, som forbruget af stoffet har for samfundet, heriblandt familierådgivning, økonomiske skader og kriminalitet
  2. De individuelle skadevirkninger, altså de konsekvenser, det har for individet at tage stoffet, heriblandt tab af netværk, dødelighed som følge af stoffet og fysiske skader på grund af misbruget

Når alkohol vurderes til generelt at gøre større skade end for eksempel heroin, skyldes det, at et alkoholmisbrug - foruden at tære på din krop og psyke - kan føre store samfundsmæssige skader med sig.

De sociale problemer, alkoholen kan give, er for eksempel kriminalitet og spritkørsel, der kan slå dig selv og andre ihjel.  

Kigger vi derimod isoleret set på de personlige konsekvenser ved at have et alkoholmisbrug, ryger alkohol ned på en fjerdeplads. Her bliver alkoholen nemlig overhalet af crack-kokain, der er efterfulgt af heroin og metamfetamin

Skal du vælge cigaretterne eller alkoholen fra? 

Selvom cigaretter havner på 6.-pladsen over, hvad der er skadeligt at indtage, kan det alligevel være en god idé at droppe dem sammenlignet med alkohol. 

De skadelige konsekvenser ved alkohol viser sig nemlig først, hvis du drikker for meget. Hvis du drikker med måde, kan du minimere de fleste af de skader, alkoholen forårsager. 

Cigaretter er derimod dårlige for din krop fra første smøg. Det er også tydeligt i statistikkerne, at rygning samlet set er skyld i langt flere dødsfald end alkohol. 

Set i det lys havde dine forældre måske en pointe, da de prøvede at holde dig fra Blå Kings ved at bestikke dig med et kørekort. 

Viden fra forskere og fagfolk 

Hvis du vil vide mere om, hvilke skadevirkninger forskellige stoffer har på dig som individ og på samfundet, kan du se mere i videoen øverst i artiklen. 

Her kan du også finde ud af, hvor stor risikoen er for at udvikle skizofreni, hvis du får en hashpsykose, og du kan blive klogere pp, hvilke stoffer der er forbundet med en stor risiko for tab af mentale evner samt hvilket stof, der kan være en dødelig affære at give sig i kast med.

De informationer, vi bruger i videoen, stammer fra artiklen 'Hvad er mest usundt: Stoffer, alkohol eller cigaretter?'

I artiklen medvirker følgende forskere:

  • Raben Rosenberg, professor, Psykiatrisk Center Amager, Region  Hovedstadens Psykiatri
  • Thomas Fahmy, psykiater og overlæge, Lyngby Psykiatri
  • Janne Tolstrup, ph.d. Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet 

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk