Stof i solcreme kan være mere skadeligt end antaget
07 juli 2016

Er du flittig bruger af foundation, mascara, rensemælk eller solcreme? Så tag lige et ekstra kig på flasken.

Ny forskning tyder nemlig på, at stoffet butylparaben – som for eksempel findes i din mascara og dine hudplejeprodukter – er mere skadeligt, end vi hidtil har troet.

Det skriver DTU Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse.

»Samlet set tyder vores resultater på, at butylparaben har flere reproduktionsskadelige virkninger, end man hidtil har kendt til,« siger seniorforsker Julie Boberg fra DTU Fødevareinstituttet, som har været med til at lave studiet.

Forskere fra DTU Fødevareinstituttet har testet stoffet på rotter. Det nye i studiet er, at forskerne påviser flere hormonforstyrrende effekter end tidligere set. Derudover fandt de dem på både hanrotter og hunrotter.

I undersøgelsen så forskerne nedsat sædkvalitet og påvirkninger af prostata samt af testiklernes evne til at producere hormoner hos hanrotterne. 

Hos hunrotterne tydede meget på, at stoffet påvirkede væksten af brystvævet og æggestokkenes vægt.

Stoffet butylparaben er et parabene. Parabener bruges som konserveringsmidler i for eksempel kosmetik og hudplejeprodukter for blandt andet at forhindre bakterievækst.

Da mange parabener har vist sig at være hormonforstyrrende, må visse parabener ikke bruges i fødevarer og kosmetik i EU. Butylparaben er dog stadig tilladt.

Det nye studie kan måske føre til, at myndighederne i EU vælger at regulere brugen af stoffet i forskellige produkter.

Studiet er udgivet i tidsskriftet Society of Toxicology.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.